Antallet af lønmodtagere nærmer sig rekord

Danmark er på vej til den største beskæftigelse nogensinde i januar måned, og dermed overgå rekorden fra 2008, hvor høje lønstigninger stoppede opsvinget. 
Af Arne Ullum, arne@ullum.eu
Antallet af lønmodtagere i Danmark nærmer sig nu rekordniveauet fra 2008 lige inden finanskrisen brød løs. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik steg antallet af lønmodtagere i september med 3900.
“Såfremt antallet af personer med lønmodtagerjob vokser med samme hastighed, som det har gjort det seneste år, vil antallet af lønmodtagere nå det højeste niveau nogensinde i januar 2018,” skriver Danmarks Statistik.
Den mest bemærkelsesværdige forskel i forhold til 2008 er, at lønstigningerne endnu ikke er steget kraftigt på grund af mangel på arbejdskraft, og dermed er opsvinget langt sundere end det var i 2008.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) siger i en kommentar til tallene, at regeringen har fokus på en truende mangel på arbejdskraft.

“De gode tider betyder også, at der er brancher, hvor der er mangel på arbejdskraft. Det tager regeringen meget alvorligt, fordi det kan bremse opsvinget. Derfor er forligspartierne bag beskæftigelsesreformen enige om at øremærke omkring 100 millioner kroner til en række initiativer, der her og nu skal forebygge flaskehalse. Blandt andet så flere ufaglærte ledige kan blive faglærte. Og regeringen har flere initiativer på vej,” siger ministeren.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd hæfter man sig ved, at mange af de job, der er skabt, ikke er af samme type som dem, der er forsvundet.

“Mange af de nye job i den private sektor er tillige deltidsjob. Det er i lyset af de mange meldinger om mangel på arbejdskraft overraskende. Det vidner om, at der fortsat er ledige ressourcer på arbejdsmarkedet,” siger cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted.

Offentlige beskæftigelse står bom stille

Det fald i antal offentligt ansatte, som vi har set siden 2011 er slut og afløst af en meget svag stigning. Ifølge de sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik er den offentlige beskæftigelse steget med 1254 siden juli måned, hvilket svarer til 0,15 procent.

Danmarks Statistik har kigget på udviklingen siden september 2008, kort før krisen for alvor satte ind.

Fald i beskæftigelsen er pist væk

Danmarks Statistik har samtidig revideret tallene for sommermånederne, og det har medført de tidligere rapporterede fald er væk.

“Beskæftigelsen er steget hver eneste måned siden april 2013 og det fald i beskæftigelsen, som foreløbige tal viste hen over sommeren i år, er således blevet revideret pist væk,” skriver cheføkonom Steen Bocian i en kommentar til Ritzau.

“Fremgangen har bredt fat i arbejdsmarkedet. Der er således ikke en eneste sektor, hvor beskæftigelsen ikke er steget betragteligt over det seneste år, skriver han.