DF stiller krav om ændret udligning ved finanslovsforhandlinger

Del artiklen:
Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl vil have principbeslutning om øget udligning med i årets finanslovsaftale. /ritzau/Jens Dresling.
Dansk Folkeparti har nu bragt partiets kamp for øget kommunal udligning ind i finanslovsforhandlingerne. Kristian Thulesen Dahl oplyser, at partiet går efter en principbeslutning om, at en kommende udligningsreform skal sikre øget udligning og medvirke til et Danmark i balance.

Af Arne Ullum, [email protected]

Dansk Folkeparti forsøger at få en hensigtserklæring ind i årets finanslovsaftale om en større udligning mellem de velhavende bykommuner og de fattigere landkommuner. Det oplyste partiets formand Kristian Thulesen Dahl, inden forhandlingerne gik i gang i går eftermiddag.

“Vi har sagt til regeringen, at vi er stærkt optagede af, hvornår der kommer en udligningsreform. Det trænger sig jo på, når vi kan se, at der rundt i Danmark kommer en stadig større skævvridning af de muligheder, som man har økonomisk,” sagde han.

Kæmper for principbeslutning om større udligning

Formelt set skal udligningsreformen først forhandles, når rapporten fra Finansieringsudvalget kommer ved årets udgang, men det afholder ikke Dansk Folkeparti fra at forsøge at binde regeringen til en principbeslutning om at sikre større udligning.

“Vi ser meget gerne, at der kommer ord ind i finanslovsaftalen om et Danmark i balance, og så må vi se, hvornår regeringen er klar til at rykke på det. De har jo lovet, at der kommer noget i år, og det udløber jo 31.12. klokken 23.59,” siger DF-formanden.

Det skrå skatteloft er stadig i spil

Han oplyste samtidig, at det skrå skatteloft stadig er en del af skatteforhandlingerne. Det skrå skatteloft betyder, at ingen i 2017 kan komme til at betale mere end 51,95 procent i skat af den sidste tjente krone. I praksis hjælper det højtlønnede i kommuner med en høj skattesats, og derfor vil en nedsættese af det skrå skatteloft i praksis være en topskattelettelse, som kun hjælper de højtlønnede, som bor i kommuner med en høj skat, hvilket typisk vil sige mange udkantskommuner.

Når det skrå skatteloft ofte bliver nævnt, så skyldes det, at det på en og samme tid giver både regeringen og Dansk Folkeparti en politisk gevinst.

Dansk Folkeparti kan med fuld ret sige, at det er blevet meget mere attraktivt for de højtlønnede at flytte ud i de landkommunerne, som typisk har en højere skat. Og regeringen kan med lige så stor ret sige, at skatten på den sidste tjente krone i Danmark er sat ned fra i 51,95 procent til for eksempel 50 procent plus arbejdsmarkedbidrag. Men i og med, at det er så få skatteydere som bliver omfattet af lettelsen, så er det langt billigere at gennemføre.