Kommuners skattegrundlag stiger med 3,7 procent

Danskerne tjener flere penge

Kommuner, som valgte selvbudgettering for 2017, står til at score en betydelig gevinst. Regeringen opjusterer endnu engang den forventede vækst i skattegrundlaget.

Af Arne Ullum, arne@ullum.eu

Regeringen opjusterer kommunernes skattegrundlag både i år og næste år. Regeringen har hidtil forventet en vækst på 3,0 procent, men nu forventer regeringen en vækst på 3,7 procent. Det svarer til, at kommunerne i år opkræver skat af 34,5 milliarder kroner ekstra i 2017 sammenlignet med 2016.

Langt de fleste af pengene ender dog i statskassen, da langt de fleste kommuner har valgt en statsgaranti på skatteindtægterne.

For 2018 forventer regeringen nu en vækst i det kommunale skattegrundlag på 3,1 procent svarende til 29,5 milliarder kroner. I 2019 er den foreløbige forventning en vækst på 2,0 procent.

Kommuner uden statsgaranti vinder 1,1 procent

De kommuner som i efteråret 2016 valgte at satse på selvbudgettering har formentligt vundet en pæn gevinst. Da den beslutning blev truffet i efteråret 2016, forventede regeringens økonomer en vækst i det kommunale skattegrundlag på 2,6 procent, og dermed vil gennemsnitskommunen kunne have vundet 1,1 procent ved at vælge selvbudgettering.

De få kommuner, som har valgt selvbudgettering for 2018 kan foreløbigt set frem til en lille gevinst. Da budgetterne blev lagt forventede regeringen en vækst på 2,9 procent, og nu lyder vurderingen på 3,1 procent.

Kilde: Økonomisk Redegørelse