Erhvervslivet kræver udenlandsk arbejdskraft: “Regeringen gambler med opsvinget”

Regeringen må gøre det nemmere at skaffe udenlandske arbejdskraft

Opsvinget er truet af manglende arbejdskraft, og når regeringen ikke kan øge arbejdsudbudet gennem en skattereform, bør den gøre det nemmere at rekruttere i udlandet, lyder det fra Dansk Industri og Dansk Erhverv.

Danmark har brug for udenlandsk arbejdskraft, hvis opsvinget skal holdes i live, og det gælder både til manuelle og højt specialiserede jobs, lyder budskabet fra erhvervslivet i Berlingske Business.

“Regeringen gambler med opsvinget, hvis den ikke gør noget mere for, at virksomhederne kan få den nødvendige arbejdskraft. Vi risikerer, at opsvinget går i stå og vi får mindre vækst. Det betyder, at vi ikke får skabt de arbejdspladser, som vi har mulighed for,” siger underdirektør i DI, Steen Nielsen.

I servicevirksomheden ISS, der har 7.200 ansatte, hvoraf hver anden har anden etnisk oprindelse end dansk, undrer man sig over, at den langstrakte asylproces, når der er brug for arbejdskraft.

“Jeg synes, at det tager lang tid, før vi kan få en flygtning, der har krydset Middelhavet i en gummibåd, ud på arbejdsmarkedet. De bliver passiviseret i et asylsystem, hvor vi i stedet kunne få dem hurtigt i job. Hvis de er kommet til Danmark, så lad os da for søren få dem ud på arbejdsmarkedet hurtigst muligt,” siger Flemming Bendt til Berlingske Business.

Samme budskab kommer fra Microsoft Development i København, som ifølge direktør Charlotte Mark har svært ved at tiltrække unge talenter fra uden for EU, fordi de skal tjene minimum 417.000 kroner om året. Hun foreslår derfor at sænke grænsen til 325.000 kroner i stedet.

Ifølge tal fra Jobindsats.dk er der tæt på 280.000 udenlandske medarbejdere i Danmark.

AK