Finansminister retter kritik mod Folketinget for at detailstyre kommunerne

KL formand Martin Damm roser regeringen for dens vilje til at afbureaukeratisere.

Der er for mange i Folketinget, som ønsker at detailstyre kommunerne, og derfor er det for svært at rulle bureaukratiske lovregler tilbage, siger finansminister Kristian Jensen.

Af Arne Ullum, arne@ullum.eu

Folketinget har alt for travlt med at udøve mikro-management overfor kommunerne, mener regeringen. Både finansminister Kristian Jensen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) kritiserede på KØF-mødet paratierne uden for regeringen for at detailstyre kommunerne og modarbejde afbureaukratisering.

“Det kræver 90 mandater i Folketinget, før man kan lave en ide om [regelforenkling] kan blive lavet om til en lov. Her må jeg desværre konstatere, at regeringen på visse punkter oplever modtand fra partier, som fortsat ønsker en meget stram styring af kommunerne. Det er vel mærke både fra nye partier i den kommunale verden og partier, som er dybt forankret i den kommunale verden,” sagde ministeren.

Ministeren ville efter sin tale ikke uddybe, hvilke partier, som han hentydede til.

Christiansborg har kæmpeansvar for bureaukrati

Ministerkollegaen Sophie Løhde gjorde det senere klart, at Christiansborg har et afgørende ansvar for at sikre afbureaukratisering:

“Der skal virkeligt leveres bredt politisk på Christiansborg. Men nu er det sådan, at når alle partier siger, at de går ind for afbureaukratisering, så må vi også få syn for sagen, for så må man også være klar til at aflevere noget af alt det , som man har været med til at opbygge. Der er ikke nogen, der kan sige sig fra fritaget for ikke at have et kæmpeansvar for den lagstyring, som vi har i den offentlige sektor med det dertilhørende bureaukrati,” sagde hun.

Ros til kommunerne

Finansminiseren roste KL’s indsats for at sikre et flertal i folketinget for kommunal afbureaukratisering i forbindelse med planloven.

“På andre områder oplever vi, at der på Christiansborg er rigtig mange, der gerne vil ind og lave noget mikro management i forhold til kommunerne,” sagde han.

Martin Damm kvitterede for talen med at rose regeringen for at lytte til kommunernes ønske om øget handlefrihed.