Annoncekampagne skal stoppe øget udligning til provinsen

Udklip af annoncen fra de 34 hovedstadskommuner.

Udligningsdebatten rykker nu ind i avisernes annoncespalter. De 34 hovedstadskommuner har idag indrykket annoncer i to af de store dagblade med krav om stop for øget udligning til provinsen. Se annoncen her.

De 34 hovedstadskommuner i Stopforskelsbehandlingen.nu har i dag indrykket en stor annonce i Berlingske, hvor sammenslutningen kræver et stop for øget udligning til de jyske kommuner. Det sker med udgangspunkt i en pressemeddelelse fra Frederikshavn, hvor kommunen som led i sin markedsføring fremhæver, at en familie kan reducere sine leveomkostninger med over 9.000 kroner om måneden ved at flytte fra Lyngby til Frederikshavn.1

“Alligevel kræver kommuner i bl.a. Nordjylland, at der skal sendes endnu flere penge fra hovedstadsområdets sygeplejersker, håndværkere, folkeskolelærere, sosu-assistenter og andre hårdtarbejdende borgere til borgerne i bl.a. Nordjylland. Det er ikke bedre balance, og derfor har vi 34 kommuner i valgt at bringe en annonce i et par landsdækkende aviser, der siger, at det simpelthen ikke er rimeligt over for vores borgere,” står der i en pressemeddelselse fra de 34 hovedstadskommuner.

Kommunal udligning handler for borgerne om rådighedsbeløb 

Ifølge lovens formål har den kommunale udligning alene til formål at udligne de økonomiske forskelle mellem kommunerne, så de kan tilbyde borgerne et nogenlunde ensartet serviceniveau.

Loven nævner derimod ikke noget om udligning af forskellene mellem borgernes rådighedsbeløb, for eksempel som følge af forskelle i huspriser og andre leveomkostninger. Men den sondring afviser hovedstadskommunerne.

“Nogle hævder, at kommunal udligning og rådighedsbeløb rent udregningsmæssigt ikke har noget med hinanden at gøre. Men det har det bestemt for familierne i hovedstadsområdet! For hver krone, som sendes vestpå i udligning,  skal familien i Lyngby Taarbæk betale endnu mere i skat, hvis man vil have den samme service. Det vil sænke Lyngby Taarbæk-familiens rådighedsbeløb yderligere, mens det øges i Frederikshavn,” hedder det i pressemeddelelsen.

aum

Fakta: Her er annoncen