Væksten i kommunernes likviditet løjer af

Kommunernes likviditet var overraskende lav ved udgangen af fjerde kvartal. Efter flere år med stigninger på fire-fem milliarder kroner steg de likvide beholdninger kun med 1,3 millarder kroner i 2017.

Kommunenes likviditet var overraskende lav ved udgangen af 2017. Efter flere år med en årlig vækst på fire – fem milliarder kroner om året steg likviditeten blot med 1,3 milliarder kroner fra fjerde kvartal 2016 til fjerde kvartal 2017. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er den laveste vækst siden 2013, hvor kassebeholdningerne faldt kraftigt på grund af krisen og strammere bevillinger fra staten.

Kommunerne er dog stadig særdeles velpolstrede med en likviditet på 25,5 milliarder kroner ved udgangen af året, hvilket er den største likviditet ved udgangen af fjerde kvartal siden kommunalreformen.

Kommunernes kassebeholdninger er altid lavest i slutningen af fjerde kvartal, og de aktuelle tal tyder på, at kommunerne også for 2017 vil slå rekorden for kassebeholdningen. Det har medført stigende kritik fra både finansminister Kristian Jensen (V) og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), at de mest velpolstrede kommuner gemmer pengene istedet for at betale dem tilbage til borgerne.