Adelskov tabte S-opgør om KL-bestyrelse

Thomas Adelskov blev taberen

De 34 hovedstadskommuner satte sig i et socialdemokratisk drama på alle tre sjællandske pladser i KL’s bestyrelse. Dermed ryger borgmester Thomas Adelskov fra Odsherred ud af KL-bestyrelsen.

Af Arne Ullum, arne@nb-okonomi.eu

Oddsherreds borgmester Thomas Adelskov og de sjællandske landkommuner blev de store tabere da de 34 kommuner hovedstadskommuner satte sig på alle tre socialdemokratiske pladser i KL’s bestyrelse.

Sagen har været omgærdet af drama efter Roskildes borgmester Joy Mogensen tabte en lodtrækning ved det første valg afholdt i januar tabte lodtrækningen efter stemmelighed med netop Thomas Adelskov.

Afstemningen i januar var dog ikke en formel afstemning, og derfor kunne Joy Mogensen opretholde sit kandidatur og dermed var der lagt op til kampafstemning ved den formelle afstemning forud for KL’s generalforsamling i Aalborg i dag.

Resultatet blev et nederlag til Thoms Adelskov, mens Frank jensen, Joy Mogensen og Thomas Gyldal vandt de tre pladser. Stemmerne faldt ifølge flere kilder ud fra en klar linje mellem de 34 kommuner under hovedstadsudligningen og de resterende kommuner på Sjælland, der er omfattet af landsudligningen.

Sådan er reglerne

Mens en række af de socialdemokratiske udkantsborgmestrene på Sjælland rasede i krogene, tog Thomas Adelskov nederlaget med ro.

“Jeg er selvfølgeligt ærgelig over, at jeg ikke blev valgt og jeg havde håbet, at jeg kunne fortsætte i KLs bestyrelse. Vedtægterne er jo sådan, at det er hele Sjælland -altså også København – der skulle stemme om de tre pladser. Så kan man jo gennemføre valget sådan.”

Syntes du at det var fair, at man løb fra afstemningen under KØF?

“Fair er ikke et spørgsmål, der kan bruges her, fordi lovene er meget præcise. Og her har man så valgt at følge lovene istedet for den proces, som vi har haft internt i Region Sjællan.Jeg er selvfølgeligt ked af det, men sådan er virkeligheden,” siger Thomas Adelskov.

Kun en af ud socialdemokrater er fra udkanten

Med valgene på Sjælland er det kun en enkelt af de syv socialdemokratiske medlemmer af KL-bestyrelsen, som kommer fra en udkantskommune. Det er Frederikhavns Birgit S. Hansen, der var en af partiets ubetingede største stjerner ved det netop overståede kommunevalg.

De øvrige medlemmer er Jacob Bundsgaard, Århus, Thomas Kastrup Larsen, Aalborg, Jacob Bjerregaard, Fredericia, Frank Jensen, København, Joy Mogensen, Roskilde og Thomas Gyldal.