Minister kæmper fortsat for udligningsaftale

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille. ARKIV (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017)

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille kæmper i dag videre for at nå en aftale om kommunal udligning. Både regeringen og Socialdemokratiet er under pres fra et bagland, som ofte har modsat rettede interesser.

Af Arne Ullum, arne@nb-okonomi.eu

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) kæmper i dag stadig for at samle et politisk flertal bag en reform af den kommunale udligning.

Flere kilder bekræfter, at ministeren satser på separate forhandlinger med især Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, og begge partier er stadig med i forhandlingerne.

Dansk Folkeparti opretholder et krav om, at aftalen samlet skal føre til en bedre økonomisk balance mellem landkommunerne og de store vækstområder, mens Socialdemokraterne ifølge kilder i partiet fastholder tre krav: Kommunerne må ikke tabe på aftalen samlet set, der skal tilføres flere penge til kommunerne og aftalen skal sikre, at de ekstra udligningspenge ikke udmøntes i skattelettelser.

Alt peger i øjeblikket på, at der forhandles med udgangspunkt i model tre fra Finansieringsudvalgets rapport. Det er ikke overraskende, da udvalgets selv præsenterede den som en mellemmodel, der afvejer mange hensyn.

Socialdemokratiet og regeringen under dobbelt pres

Både i Socialdemokratiet og i regeringen er forhandlerne under et dobbelt pres.

I regeringen presser især Venstre på for at få en aftale med Dansk Folkeparti, som sikrer en rimelig balance mellem landsdelene. Modsat trækker især De Konservative, som kæmper for mindre udligning, så hovedstaden undgår at skulle sende flere penge til provinsen.

Socialdemokratiets forhandlere er ifølge NB-Økonomis oplysninger under et decideret krydspres fra partiets mange borgmestre. Mens de stærke hovedstadsborgmestre ønsker en aftale med regeringen, som reducerer tabene for hovedstadskommunerne ved revisionen af dataene for udlændinges uddannelse og udlændingeudligningen, så kæmper flere af partiets borgmestre i provinsen for, at partiet skal indgå en alliance med Dansk Folkeparti.

Det er uklart om Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har indgået en decideret forståelse, men kilder tæt på forhandlingerne siger, at der sker en form for koordinering.

Det var ved middagstid i dag svært at få en vurdering af sandsynligheden for et forlig. Men flere af de centrale personer er angiveligt i stigende omfang begyndt at overveje tanken om, hvad der sker, hvis forhandlingerne ender i ingenting.