Københavns borgmestre til Folketinget: Grænsen er nået

Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

På under 24 timer mistede København knap 800 millioner kroner i udligning og  modregning af P-afgifter. Nu har Københavns borgsmestre fået nok og kræver at Folketinget behandler hovedstaden bedre.

Efter sammenbrud i forhandlingerne om en udligningensreform er hovedstadens økonomi gået ned af bakke. Sammenbrud i udligningen kostede alene Københavns Kommune 540 mio. kr. Oveni det landede der en pressemeddelelse om, at regeringen og DF vil tage en større del af kommunernes P-indtægter, så København mister endnu 225 mio. kr. Det er i alt 800 millioner, som hovedstaden mister.

Ifølge et indlæg i Berlingske fra de otte borgmestre i København er kommunen ved at blive en pengemaskine for folketingsmedlemmer med drømme om at styrke landkommuner, om skattelettelser osv. Det store tab i hovedstaden vil kunne mærkes i b.la. velfærden, den kommunale service som børnepasning, ældrepleje og vedligeholdelse af byen.

Men nu er grænsen ved at være nået, mener overborgmester Frank Jensen (S) og samtlige af Københavns borgmestre.

“Hver gang vi blinker med øjnene, tages der penge fra København. De næsten 800 millioner, som blev hentet på bare et døgn, svarer til 1.500 folkeskolelærere. Eller 21 færre lærere på hver eneste københavnske folkeskole,” skriver borgmestrene.

De beder politikerne på Christiansborg om at genoverveje, hvilken hovedstad de fremover ønsker. De påpeger, at det vil få alvorlige konsekvenser for Københavnerene når regningen skal betales fra næste år.

“Regeringens regning til os rammer allerede næste år, så når vi til september skal lave forlig om økonomien for 2019 er der 800 mio. mindre i kassen. Det svarer til, at hver eneste københavner mister over 1.200 kr. om året – eller at en københavnsk kernefamilie med to børn mister i alt 5.000 kr.”

“Enten i form af højere skat. Eller lavere service. Vi ser frem mod en udligningsreform efter et valg og endnu en milliardstor lussing, når et nyt ejendomssystem går igennem i 2024-25,” skriver borgmestrene.

København står til at miste omkring 1,5 milliard kroner, når de nye ejendomsvurderinger efter planen skal indfases i den kommunale udligning fra 2025. Det er dog penge, som kommune kan hente hjem igen, hvis den hæver grundskyldspromillen til landsgennemsnittet.

ban