Søren Pape vil tredoble straffen for ærekrænkelser

Justitsministeren vil skærpe straffen for ærekrænkelser og brud på privatlivets fred i kølvandet på en række omtalte sager.
Med baggrund i både Se og Hør-sagen, hvor kendte menneskers privatliv blev hacket gennem ulovlige kreditkort-oplysninger, og den øgede udbredelse af ærekrænkelser på de sociale meder, lægger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) nu op til markante skærpelser af straffen for forbrydelser, der krænker andres ære eller privatliv. Det skriver Berlingske onsdag.
»Vi skærper straffene og hjælper ofrene og gør det uden at lave overgreb på ytringsfriheden. Det har været væsentligt for mig. Derfor laver vi ikke om på, hvad der er krænkende, men vi laver om på sanktionerne,« siger Søren Pape Poulsen til Berlingske.
Justitsministeren mener ikke, at for eksempel en bøde på 5.000 kr. for at krænke andres privatliv afspejler det oplevede overgreb, og derfor fremsætter regeringen onsdag et lovforslag, der vil tredoble bødestraffen for enhver overtrædelse af straffelovens bestemmelser om freds- og ærekrænkelser.
Er der tale om en overtrædelse på et medie, står den pågældende chefredaktør fremover til en bøde, der er fem gange så stor som hidtil.
Samtidig vil man styrke forholdene for ofrene ved at tredoble det nuværende niveau for tortgodtgørelse. I dag ligger godtgørelsen i mere alvorlige sager typisk på 25.000-50.000 og i helt særlige tilfælde på op til 75.000.
Desuden skal en dommer fremover kunne pålægge den person, som står bag en krænkelse, at slette det krænkende materiale fra nettet.
»Det her handler ikke længere kun om aviserne og ugebladene, det handler også om hr. og fru Jensen. Virkeligheden overhaler nogle gange lovgivningen med lynets hast, og det gælder blandt andet krænkelser på de sociale medier. Så det her er også en opdatering til virkeligheden, for lovgivningen stammer fra en anden tidsalder elektronisk,« siger Søren Pape Poulsen, der udover Se og Hør-sagen også peger på Umbrella-sagen som en øjenåbner. Her endte over 1.000 unge med at blive sigtet for at dele nøgenbilleder af andre unge på sociale medier.
Professor i journalistik ved RUC Mark Ørsten forudser, at regeringens initiativ vil få størst betydning for ofrene.
»Jeg mener, at vores nyhedsmedier er blevet stadig mere opmærksomme på etik og etiske retningslinier, men det kan give folk mere mod på at gå hele vejen, hvis de er blevet krænket, end de har haft tidligere,« siger han.
Hos Se og Hør pointerer chefredaktør Niels Pinborg, at han i sine fire og et halvt år i spidsen for ugebladet ikke har tabt en sag om ærekrænkelser eller brud på privatlivets fred.
»Så større bødestraffe er ikke noget, der kommer til at påvirke min måde at lave blad på. Set fra min stol er der nogle politikere, som skal score nogle nemme point på bagkant af den sag, men det har ikke noget med virkeligheden at gøre. Hvis ikke der bliver udskrevet bøder, så er det jo lige meget, om de er tre, fem eller 50 gange så store,« siger Pinborg til Berlingske.