Flere dropper skattestigninger – og nye sætter skatten ned

Borgmester i Kalundborg Martin Damm kommer til KL - hvor han også er næstformand - med en uventet men kærkommen skattenedsættelse på 16 millioner kroner.

En måneds hårdt pres fra KL har angiveligt medført, at der nu kun er udsigt til samlede skattestigninger på omkring 100 millioner kroner, erfarer NB-Økonomi. Borgmestermøde tirsdag skal forsøge at sikre yderligere skattenedsættelser.

Af Arne Ullum, arne@nb-okonomi.dk

Udsigten til samlede kommunale skattestigninger på omkring 400 millioner kroner er nu reelt svundet ind til en samlet stigning på 100 millioner kroner, inden landets borgmestre tirsdag mødes i et forsøg på at nå et samlet rundt nul på skatteområdet. Det oplyser kilder med indsigt i tallene til NB-Økonomi.

Kolding har allerede offentligt meddelt, at de dropper deres skattestigning i 2019, og Odense har meddelt, at de kun hæver skatten, hvis andre sætter den så meget ned, at de ikke udløser en straf fra regeringen.

Derudover har Halsnæs angiveligt på det seneste borgmestermøde luftet muligheden af også at droppe deres skatteforhøjhelse samtidig med, at Kalundborg har indgået budgetaftale med en skattenedsættelse på 0,2 procent svarende til 16 millioner kroner.

S-forslag kan udløse flere skattelettelser

På mødet ventes KL sammen med mange borgmestre at presse på for, at flere kommuner sætter skatten ned. Det skal sikre, at kommunerne samlet set undgår den sanktion fra regeringen, som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille har lovet vil komme prompte.

Flere borgmestre håber på, at den forventede kompensation for manglende udligning fra Socialdemokratiet til 69 primært provinskommuner kan få endnu flere til at sætte skatten ned.

“Det her forslag som S-kommer med, det tror jeg faktisk kan være medvirkende til at løse skattepuljen,” siger Halsnæs’ borgmester Steffen Jensen (S), der ikke vil kommentere på sine egne planer før budgetforhandlingerne er færdige i kommunen.

Der er til gengæld ikke meget håb om, at de resterende kommuner med skatteforhøjelser vil droppe deres planer. Det skyldes meget enkelt, at mange af de kommuner har en meget anstrengt økonomi.

En kommune som Norddjurs har så store økonomiske vanskeligheder, at de 16 millioner kroner i kompensation fra udligningen ikke batter meget.

Borgmesteren i Norddjurs afviser da også, at det ville være forsvarligt at udskyde en skattestigning.

“Det her er jo kun penge, som kommer en gang. Vi er nødt til at få en varig strukturændring på vores indtægtsside,” siger han.

Håb om nye skattelettelser

Han håber derfor ligesom sin kollega i Halsnæs, at nogen af de kommuner med høj likviditet ser chancen for at sætte skatten ned og få andel i en særlige støttepulje til formålet.

“Det interessante er, hvis der er nogen kommuner med høj likviditet, som ikke har hævet skatten tidligere, som kan benytte lejligheden til at sætte skatten ned nu, fordi deres likviditet er så ekstremt høj,” siger Jan Petersen.

Når han lægger vægt på, at det skal være kommuner, som ikke tidligere har sat skatten op, så er det på grund af de særlige sanktionsbestemmelser som siger, at det kun er kommuner, som ikke har modtaget tilskud til at sætte skatten ned de seneste fem år, som kan regnes i det store regnestykke, som afgør om kommunerne samlet får en sanktion.

Kerteminde afviser at droppe planlagt skatteforhøjelse

Heller ikke i Kertemide har borgmesteren nogen planer om at bruge den ventede kompensation fra Socialdemokratiet til at udskyde den planlagte skattestigning. Kommunen står til at tabe yderligere et tocifret millionbeløb i den kommunale udligning i 2020 eller 2021 på grund af kriteriet om faldende folketal, og derfor er kommunens borgmester stålsat inden borgmestermødet.

“Hvis vi kommer under pres, så må vi jo skyde tilbage. Så længe de ikke magter de opgaver, som de faktisk siger de vil lave i forhold til udligningen, og at de vil styrke demografien og absolut ikke gør det, så er det jo håbløst,” siger Kasper Ejsing Olesen (S). På et direkte spørgsmål siger han at “de” omfatter både regeringen og KL.
“Da er vi ikke stolte af KL,” siger han.

Mariagerfjord afviser også at droppe skatteforhøjelse

I Mariagerfjord Kommune påpeger borgmester Mogens Jespersen (V), at Folketinget skal  bevilge pengene inden kommunens anden og sidstebehandling af budgettet, hvis de skal få nogen effekt i 2019.

“Jeg er ikke bekendt med, at der nogle penge på vej. Så det kan jeg ikke basere noget på. Ellers skal jeg have pengene inden vores andenbehandling den 12. oktober, og så kunne vi måske nå at trække vores skattestigning ud. Ellers kan vi måske tage nogle af de allerværste besparelser ud – det vil altid være noget, som jeg skal snakke med mit byråd om,” siger Morgens Jespersen.