Kommuner har givet 23 procent flere førtidspension i 2018. Se din kommune her

23 procent flere er kommet på førtidspension i de første tre kvartaler i 2018 sammenlignet med samme periode sidste år. Se udviklingen i kommunerne nedenfor.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Kommunerne giver nu markant flere borgere førtidspension. Helt præcis har kommunerne givet 23 procent flere førtidspension i de første ni måneder af i år sammenlignet med 2017.

Det viser tal fra registeret for arbejdsmarkedsstatistik, som NB-Beskæftigelse har bearbejdet.

Væksten viser, at kommunerne begyndte at tildele flere førtidspensioner allerede inden loven blev lavet om i maj i år. Der har siden sommeren 2017 været bred enighed blandt kommuner, Folketing og sociale bevægelser om, at det var blevet for svært at få førtidspension i Danmark.

Det er dog bemærkelsesværdigt, at der har været en meget uensartet udvikling i kommunerne.

Den landsdækkende stigning på 23 procent nytilkomne førtidspensionister dækker over store forskelle. Fra en stigning på over 150 procent Vordingborg, Gribskov og Tønder kommuner til en trediedel færre førtidspensionister i Slagelse og halvt så mange i Furesø Kommune.

Rettelse: Kort og tabeller er opdateret den 9.10. klokken 14:30, da der var en fejl i beregningerne. Det samlede tal for hele landet er uændret 23 procent, og det er fortsat de samme kommuner, der ligger i top og bund, dog med enkelte store forskelle til første beregning. I de opdaterede tabeller over top og bund er der færre kommuner med end tidligere. Vi beklager fejlen/hsk.