København trækker antallet af lånetilbud fra realkreditten ned

Antallet af lånetilbud, givet af realkreditinstitutter, faldt i september til det laveste niveau siden 2013, hvis man kigger rent på september måned hvert år. 

Det viser de seneste tal fra finanssektorens brancheorganisation Finans Danmark.

– Der er generelt ikke en opbremsning på boligmarkedet. Der er fremgang i antallet af priser og handler, når vi ser på landsplan.

– Men kigger man på Københavns og hovedstadsområdet, så er antallet af handler faldet. Og det kan man også se på antallet af lånetilbud, siger boligøkonom hos Nykredit Mira Lie Nielsen.

September måned bød på 16.174 lånetilbud, et fald fra 17.630 i september 2017.

Med de seneste tal er der i år givet 158.874 lånetilbud. Det er mærkbart fald sammenlignet med samme periode i 2017, hvor der blev givet 163.806 lånetilbud.

Og skeler man til perioden januar til og med december i 2015 er faldet endnu mere drastisk. Her blev der givet 303.837 lånetilbud, næsten dobbelt så mange som i samme periode 2018.

Rigtigt mange af dem var dog ikke nye lån til huse, men konvertering af gamle lån, der også tæller med i statistikken.

– 2015 var et helt ekstraordinært år. Det var her vi første gang så en 30-årig rente på 1,5 procent. Samtidigt var der mange, der havde betydelig højere renter. Derfor var der mange, der nedkonverterede, siger Mira Lie Nielsen.

Nykredit og Mira Lie Nielsen forventer, at boligmarkedet vil fortsætte med at gå frem de kommende år.

– Der vil fortsat være generel fremgang i handler og priser på landsplan. Men den vil ikke være voldsom.

– I København forventer vi faktisk lidt skvulp op og ned og mere eller mindre stilstand det næste halve til hele år, siger hun.

/ritzau/