Forhandlinger om penge til vanskeligt stillede kommuner går i gang torsdag

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Torsdag går forhandlingerne i gang om den overgangsordning, som skal kompensere kommuner, der har taber ialt 1,4 milliard over to år på en ændring af de aldersbestemte udligningsbeløb. Dansk Folkeparti vil give flere penge til de vanskeligt stillede kommuner.

Af Arne Ullum, arne@nb-okonomi.dk

Regeringen har torsdag inviteret Dansk Folkeparti til forhandlinger om partiets krav om flere penge til de vanskeligt stillede kommuner som led i en aftale om finansloven for 2019. Det oplyser Dansk Folkepartis chefforhandler Rene Christensen.

Selv om forhandlingerne tager udgangspunkt i regeringens forslag om at give 1,4 milliarder kroner i kompensation til 85 kommuner for ændring i de aldersbestemte udgiftsbehov, så opfatter Rene Christensen forhandlingerne som en del af den løbende diskussion om den kommunale udligning.

“Det her ligner jo en tilståelsessag. At nu kommer regeringen og siger, ja vi ved godt, at der noget galt med det her udligningssystem og det er derfor vi gerne vil give to gange syv hundrede millioner tilbage over en toårig periode, sige han.

Tiden er løbet fra incitamenter i udligningssystemet

“Udligningssystemet har nogle incitamenter som tiden er løbet fra. Eksempelvis give etageejendomme flere penge, så når Københavns Kommune bygger flere etageejendomme nede i Sydhavnen, så har man nogle man nogle forudsætninger helt tilbage fra tresserne og halvfjerdserne om, at der følger sociale problemer med. Det er jo helt skørt, så får København mere i udligning, og den billigste koster jo seks millioner kroner,” siger han.

Dansk Folkeparti har tidligere meddelt, at partiet vil forsøge at få tilsagn fra regeringen om rammerne for en ændring af den kommunale udligning umiddelbart efter det folketingsvalg, som kommer senest i juni måned.

I den aktuelle forhandling vil partiet derfor fokusere på at ændre fordelingen af de 1,4 milliarder kroner, som regeringen søger opbakning til at give 85 kommuner.

DF vil fordele pengene anderledes

“Vi syntes, at det er rigtigt positivt, at man anerkender at der er en udfordring, men så vil vi også genre have en debat om, hvor de penge skal hen,” siger rene Christensen og nævner Lolland og Langeland som eksempler på kommuner, der har økonomiske problemer, og som derfor skal have hjælp.

“De der penge skulle gerne komme ud og give og noget bedre folkeskole, ældrepleje og daginstitutioner – altså de der ting som kommunerne kæmper med, derude hvor de har den højeste skatteprocent men ikke altid har det bedste tilbud.,” siger Rene Christensen. Han anerkender, at det er et problem, at der vil være tale om ekstra penge i en toårig periode, og at man derfor ikke kan ansætte skolelærer for dem.

“Men så må man jo bruge dem på en anden måde,” siger han.