Regeringen er klar til at lytte til DF krav om flere penge til fattige kommuner

Finansminister Kristian Jensen er klar til at lytte til krav fra Dansk Folkeparti om flere penge til vanskeligt stillede kommuner som led i en aftale om finansloven for 2019 i Finansministeriet (Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix)

Regeringen er klar til at lytte til Dansk Folkepartis krav om flere penge til de vanskeligt stillede kommuner, men finansminister Kristian Jensen lader det stå åbent, om pengene skal skaffes ved at ændre kompensationsordning til 85 kommuner på i alt 1,4 milliard kroner.

Af Arne Ullum, arne@nb-okonomi.dk

Finansminister Kristian Jensen (V) er klar til at lytte til et krav fra Dansk Folkeparti om, at de dårligst stillede kommuner skal have ekstra hjælp.

“Jeg er godt klar over, at der er nogle kommuner, som er vanskeligt stillede og hårdt ramt. Så derfor må vi lytte til hvad Dansk Folkeparti kommer med, når vi skal forhandle det emne på torsdag,” siger Kristian Jensen.

Et afgørende punkt bliver dog, hvor pengene skal tages fra. Dansk Folkeparti vil skaffe pengene ved at omfordele den kompensation på ialt 1,4 milliarder kroner over to år, som regeringen har lovet 85 kommuner, der har tabt penge på en ændring af aldersbestemte udgiftsbeløb på grund af mere præcise statistikker.

Men Kristian Jensen var i går lidt afvisende overfor den tanke, fordi man derved rokker ved logikken bag kompensationen.

“Min holdning er at den første kompensation vi lavede på 1,1 milliard var fordi man havde ændret uddannelseskriterierne bagefter så lavede vi en kompensation på 700 millioner fordi opsplitningen på ældre og handicapppede gav store forandringer. Derfor er der en klar begrundelse for de to kompensationsordninger, som vi har lavet,” siger Kristian Jensen.

Norddjurs er i selvforskyldte problemer

Finansministeren sondrer samtidig kraftigt mellem om det er selvforskyldt eller ej, hvis en kommuner er i økonomiske problemer.

“Nogen af dem [er i økonomiske problemer] fordi de selv har ændret på den måde, som de har administreret førtidspension – det er udfordringen for Norddjurs, at de har ændret deres tildelingskriterier, og det bliver de så ramt af nu. Det er et eller andet sted selvforskyldt. Men der er naturligvis også kommuner der uden at være selvforskyldt er i økonomiske vanskeligheder,” siger han.