Minister på KL topmøde: Jeg har hørt kritikken af benchmark

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kom med gode tal og resultater til KL topmøde. (Foto: NB-Beskæftigelse

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er “helt med på den kritik, I har af førtidspensionen”, sagde han til flere hundrede kommunale beskæftigelsesfolk ved åbningen af KL´s årlige topmøde om beskæftigelse i dag. Men det er ikke en fejl, at det ikke er med i benchmark.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-okonomi.dk

“Det er en politisk prioritering, der er drøftet med partierne”, sagde beskæftigelsesministeren og henviste til forligspartierne bag forenklingen af Lov om Aktiv Beskæftigelse, som først træder i kraft 1. juli 2019. Han afviste den kritik, flere kommuner har rejst af, at den gruppe, der omfatter ressourceforløb, fleksjob, ledighedsydelse og førtidspension, ikke er med i benchmarkingen.

Det var et flertal i salen ikke enig med ham i. Undervejs i KL’s halvanden dags JobCamp bliver deltagerne bedt om at stemme med en rød og en grøn seddel. Da ordstyrer Nynne Bjerre Christensen spurgte, om salen mente, at der skulle ændres i ministerens benchmark, var der er overvældende flertal af grønne ja-sedler i luften og et mindretal af de røde nej-stemmer.

Tusinder flere klar til beskæftigelsesindsats

Beskæftigelsesministeren fremlagde de gode beskæftigelsestal for deltagerne i topmødet, uden dog selv at tage hele æren for successen.

  • Beskæftigelsen steget siden juni 2015 steget med 152.500. Det er 37.600 flere end i 2008
  • Der er færre på offentlig forsørgelse. Fra juni 2015 til maj 2017 faldt tallet med 62.000 personer.

Og så glædede ministeren sig over satspuljeaftalen, som faldt på plads i går, hvor partierne er enige om, at 13.000 med handicap skal i beskæftigelse frem til 2025. Det blev der afsat 128,4 millioner til i 2019.

Også ‘Flere skal med’ fik penge til anden fase. Jobcentre har i første fase screenet og afklaret 99,6 procent af 25.000 borgere, der længe har hængt fast i systemet. Hver tredie af dem hører ikke til på kontanthjælp, men skal i ressourceforløb for at have afklaret, om de skal i fleksjob eller på førtidspension. 11 procent har alvorlige sundhedsmæssige eller sociale problemstillinger, mens 55 procent er klar til en beskæftigelsesindsats.

Breve, der vil noget

Kommunerne er utilfredse med, at de får breve fra beskæftigelsesministeren, og at enkelte bliver kaldt til kaffemøder, hvis de ikke præsterer efter regler, de synes er forkerte. Det gælder blandt andet procesregler om samtaler med ledige, som vil blive afskaffet næste sommer, når regelforenklingerne skal træde i kraft, og det er resultaterne, der skal tælle – og ikke proceskravene.

“I kan ikke lide de breve, jeg sender,” sagde Troels Lund Poulsen. “I siger – Troels, det er fint nok, at du interesserer dig for samtaler, men skulle du ikke også interessere dig for resultaterne. Det gode er, at det snart er 2019 i et nyt regi, hvor I ikke får så mange breve fra mig. Men indtil da må I leve med, at de regler, der er vedtaget, – de gælder.”

Det er altid et godt trick i en vits at tilbageholde vigtig information, og det gjorde Troels Lund Poulsen her. For på storskærmen viste han nu et billede af 10 kommuner, hvor fem var fremhævet: Guldborgsund, Odense, Holbæk, Helsingør og Horsens. Kommunerne havde holdt flere samtaler med de ledige siden ministerens brev, kunne han oplyse.

“Jeg ved godt, at det ikke har noget at gøre med brevet fra mig,” sagde ministeren til stor latter fra forsamlingen – og tilføjede efter en kunstpause, “Jo, det har…”.

KL’s JobCamp fortsætter til fredag middag. Fokus på topmødet er, hvor arbejdskraften skal komme fra. Det er et arbejdende topmøde, hvor kommuner og eksperter deler erfaringer og resultater.