Udskældt flyttehjælp til kontanthjælpsmodtagere laves om

Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S) siger, det kan give større gennemsigtighed, hvis det er den kommune, der skal modtage kontanthjælpsmodtagere, der tager stilling til flyttehjælp.(Foto: Bjarke MacCarthy/Ritzau Scanpix)
Fremover skal kommuner ikke kunne give støtte til kontanthjælpsmodtagere, der flytter til en anden kommune. Lovændringen skal forhindre social eksport. Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen er positiv. 
Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

VLAK-regeringen vil sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ændre et regelsæt i loven om aktiv socialpolitik. Kommuner skal ikke længere kunne tilskynde borgere på overførselsindkomst til at flytte til en anden kommune gennem et økonomisk incitament.

“Vi laver om på reglerne i forhold til flyttehjælp, hvor vi siger, at det nu er den modtagende kommune, der skal tage stilling til, om man kan yde flyttehjælp eller ej,” siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Ritzau. “Det sker selvfølgelig ud fra objektive kriterier.”

Lolland Kommune har længe kritiseret, at der foregår en social eksport af kontanthjælpsmodtagere fra København og omegn. I dag er borgmester Holger Schou Rasmussen (S) “umiddelbart positiv”, siger han til NB-Økonomi.

“Det bliver i langt højere grad transparent, når der foregår en flytning borgere mellem kommuner”, siger Holger Schou Rasmussen. “Vi får indblik i, om det er en familie, der får aktiv hjælp, så vi kan se på, hvordan støtter vi op om familien, der skal flytte hertil.”

“Jeg er glad for, at det skal bygge på objektive kriterier. Det kan være en familie, der har fundet en lejlighed og gerne vil flytte fra København herned, og så skulle det gerne være sådan, at vi har styr på det fra starten. Vi har gang på gang oplevet, at folk pludselig er her. Nu kommer vi ind af fordøren og kan hjælpe fra starten.”

Også i forhold til de store diskussioner om udligning mener Lollands borgmester, at det er en fordel, at det er den kommune, der modtagere borgerne, der skal tage stilling til flyttehjælp.

“Vi får indblik i, hvad der bliver byttet rundt med af ressourcer”, siger han.

Så det skal ikke bruges til at sortere folk fra? 

“Nej, folk skal jo kunne flytte. Men hvis en familie samlet set koster en million i velfærdsydelser i den pågældende kommune, så skal man jo se på udligningen, for de penge flytter ikke med. Med mere transparens kan vi åbne en national debat om udligningen,” siger Holger Schou Rasmussen og tilføjer: “Når det er folk, der skal have flyttehjælp, er det nok ikke direktøren, der tjener to millioner om året.”

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger om den kommende ændring af flyttehjælpen:

“Det kommer helt sikkert til at have en positiv effekt i forhold til, at nogle kommuner har følt sig for belastet tidligere, fordi den kommune, som kontanthjælpsmodtageren flyttede fra, fik flyttehjælp med i ryggen.”

Hvad mener du om den praksis, der hidtil har været fra nogle kommuners side?

“Den synes jeg har påkaldt sig en reaktion, og derfor har vi nu lavet en aftale om det.”

“Det er ikke mindst også, fordi økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), red.) gentagne gange har sagt, at det skulle vi prøve at komme til livs. Og det gør vi med denne aftale,” siger Troels Lund Poulsen.

Flyttehjælp gives som et lån fra kommunen, der skal betales tilbage.

/ritzau/hsk