DF sikrer borgmester på Læsø ekstra tilskud på 5.534 kroner pr. borger

Færgen til Læsø blev ladet med 10 millioner redningskroner, som betyder at Dansk Folkepartis eneste borgmester undgår at blive sat under administration af Økonomi- og Indenrigsministeriet. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017)

Det har altid været godt for en borgmester, at have magtfulde venner på Christiansborg. Det blev bekræftet, da et krav fra Dansk Folkeparti under finanslovsforhandlingerne reddede 1.807 Læsøborgere fra store skattestigninger.

Af Arne Ullum, [email protected]

De bare 1807 indbyggere på Læsø kan glæde sig over, at deres nye DF-borgmester Karsten Nielsen angiveligt har rigtigt gode og indflydelsesrige venner på Christiansborg.

Fakta er i hvert fald, at et krav fra Dansk Folkeparti har sikret den lille ø-kommune et tilskud på 10 millioner kroner svarende til 5.534 kroner pr. indbygger i 2019 og 2020, og det er mere end dobbelt så meget, som de øvrige to ø-kommuner i ordningen, Ærø og Samsø.

De tre kommuner er ifølge aftaleteksten om finansloven for 2019 udvalgt, fordi de er “de mindste og vanskeligst stillede ø-kommuner” med særlige strukturelle udfordringer. Havde man i stedet valgt et kriterium om “ikke landfaste ø-kommuner” ville den noget mere velhavende Fanø Kommune også være kommet i spil.

De ekstra penge lukker samtidig en truende sag, hvor Økonomi- og Indenrigsministeriet ifølge reglerne skulle sætte Læsø under administration, fordi kommunen har vedtaget et budget med et underskud på 9,5 millioner kroner. Med det nye særtilskud på 10 millioner kroner er det problem løst.