Kristian Jensen klar til at drøfte flerårige budgetter – men kræver sanktioner på anlæg

Finansminister Kristian Jensen (V) satte ved KL's Kommunaløkonomisk Forum en ny dagsorden for diskussionen om den kommunale udligning. Han nærmer sig nu blandt andet SF's ønske om flere penge til de fattigste kommuner. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Finansminister Kristian Jensen er klar til at opfylde kommunernes ønske om flerårige budgetrammer, men kravet er, at KL accepterer sanktioner på anlægsområdet. Men den handel afviser KL-formand.

Af Arne Ullum, arne@nb-okonomi.dk

Finansminister Kristian Jensen (V) er åben overfor at drøfte flerårige budgetrammer for kommunerne, men kravet er sikkerhed for, at kommunerne ikke fortsætter med at overskride anlægsrammen ved at veksle serviceudgifter til anlægsudgifter, som det skete i regnskabet for 2017 og budgetterne for 2019.

Idag er der alene sanktioner på serviceområdet, og derfor har kommunerne de seneste år brugt mindre på service for at få råd til at bruge mere på anlæg, end der var aftalt med regeringen.

På et spørgsmål til Kristian Jensen om han er klar til at drøfte flerårige rammer, hvis der indføres sanktioner på både drift og anlæg såvel på budget som regnskabsniveau, sagde finansministeren efter debat på KL’s Kommunaløkonomiske Forum KØF i dag.

“Så er jeg altid til at snakke med – især hvis vi har de forudsætninger i orden. Så er jeg klar til at kigge på flerårige rammer,” sagde ministeren til NB-Økonomi.

Kristian Jensens krav skal ses i lyset af en stor utilfredshed i regeringen med, at kommunerne i både regnskab 2017 og budget 2019 har overskredet anlægsrammerne ved at bruge mindre end aftalt på serviceområdet.

KL: Minimale overskridelser

KL’s formand Jakob Bundgaard afviste kritikken med, at det samlet set er minimale overskridelse, hvis man ser på de samlede rammer.

Men finansministeren afviste meget klart at se de to rammer under ét.

“Der er jo en grund til, at vi deler rammen op i en servicereamme og en anlægsramme. De to udgifter påvirker samfundsøkonomien forskelligt – og det vi kan se i øjeblikket er, at der er et enormt pres på hele vores anlægssektor. Og når I ikke har overholdt de to rammer hver for sig, men kun den samlede ramme, så er det, jeg bliver bekymret for, hvad der vil ske, hvis vi laver flerårige rammer. Vil I så flytte endnu mere over på anlægsrammerne i en situation, hvor vi har mangel på arbejdskraft og vi kan se, at de største lønstigninger sker i den sektor?” spurgte finansministeren de mange borgmestre, byrådsmedldemmer og topfolk fra kommunernes økonomiforvaltninger, der er samlet i Aalborg.

KL afviser fortsat sanktioner på anlæg

KL’s formand Jacob Bundsgaard afviste efter finansministeren udtalelse muligheden for at accepterede sanktioner på både anlæg og serviceudgifter.

“Det er ikke nogen god ide,” siger han og henviser til, at det er det eneste sted, hvor kommunerne i dag har lidt fleksibilitet.