Teater genopstår som kulturelt fyrtårn i Irma-butik i Nykøbing

Illustration fra arkitektfirmaet Christensen & Co, Primus Arkitekter Aps, Sted Aps.

Odsherred Teater har fået ny adresse, og med en nybygget teatersal i den tidligere Irma-butik midt på gågaden skal bygningen være et kulturelt fyrtårn, som vil skabe lokalt liv og trække flere gæster til Nykøbing Sj.

Lene  Vind, [email protected]

Genbrug af ældre erhvervsbygninger til kulturelle mødesteder, begynder at brede sig som ringe i vandet og helt ind i disse spalter. Fornyligt skrev vi om Herning Bibliotek, som flyttede til et ombygget supermarked midt i byens centrum. Og denne artikel handler om den tidligere Irma-butik i Nykøbing Sj., som nu skal omskabes af arkitektfirmaet Christensen & Co til en levende bygning, der skal være med til at skabe liv i bymidten. Hvorfor det blev konstellationen mellem teater og Irma, fortæller teaterleder Simon Vagn Jensen.

”I september 2014 gik jeg ned igennem Algade og én eller anden råbte efter mig. Det var den store, nyligt rømmede, tomme, ikoniske Irma-butik og idéen var der med det samme – tænk hvis det her kunne blive Odsherreds teaterhus, midt i byens gågade? At sådan noget så også bliver virkelighed kan man kun drømme om, men med massiv opbakning fra byråd, fonde, erhvervsliv og – ikke mindst – borgerne,” siger Simon Vagn Jensen i en pressemeddelse og tilføjer:
”Stor, stor tak. Vi ved at vores sommergæster, og de med feriehus i Odsherred, søger oplevelser lokalt, og det nye teaterhus er endnu en styrkelse af Odsherred som et kulturelt attraktivt område,” siger Simon Vagn Jensen.

Også borgmesteren ser frem til realiseringen af teatersalen, som forventes at være klar i sommeren 2020.

”Odsherred Teater giver med sin helt centrale placering i kommunens største by et stort bidrag til egnens kulturelle profil og dermed også handelslivet, og med den nye teatersal bliver der mulighed for at tiltrække endnu flere til byen og teatret, som i forvejen har oplevet en meget stor opbakning og positiv velvilje fra både borgere, landliggere og erhvervsliv,” siger Thomas Adelskov (S).

Fond skal bygge og drive teater

I sommeren 2016 flyttede Odsherred teater fra en placering i Annebergparken syd for Nykøbing til gågaden, hvor teatret blev etableret i den nedlagte Irmabutik på Algade 36, som Odsherred Kommune havde købt til formålet. Kommunen renoverede den forreste del af bygningen til teatercafé, kontor og køkken og etablerede efterfølgende sammen med teatret en bygningsfond ’ Bygningsfonden Odsherred Teater’, hvis formål er at bygge og drive teatret.

Odsherred Kommune har fået støtte til projektet fra Foreningen Realdania, A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Der er samlet ydet 25 mio. kroner i fondsstøtte til teatersalen, hvis budget er på 35 mio. kroner.