Læsø sagde nej til mulig udligningsgevinst på fem mio. kroner af moralske årsager

Læsø Kommune sagde i efteråret nej tak til et tilbud, som kunne have sikret kommunen op til fem millioner kroner ekstra i kommunal udligning. (Foto Ritzau/ Scanpix)

Trods store økonomiske problemer afviste Læsø i efteråret af moralske grunde et tilbud fra et konsulenthus, som kunne have sikret kommunen op til fem millioner ekstra i kommunal udligning. 

Af Arne Ullum, [email protected]

Betal 1,25 millioner kroner og få en gevinst på fem millioner kroner. Det var det enkle tilbud fra konsulenthuset Dataproces, som sidste år tikkede ind hos kommunaldirektør Jørgen  Vestby Christiansen i den lille og økonomisk hårdt plagede Læsø Kommune.

“Det var dårligt moral”, siger Jørgen Vestby Christiansen om baggrunden for, at han sagde pænt nej tak til tilbuddet og istedet sendte mailen til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), som på baggrund af sagen vil have undersøgt, om der skal gribes ind overfor den slags no-cure-no-pay-modeller i relation til den kommunale udligning.

Konkret handlede henvendelsen om, at Dataproces’ specialister i udligning mente, at de ved at gennemtrævle kommunens CPR-registre med avancerede datamodeller kunne finde borgere, der ved en fejl stod opført på Læsø. Det skulle sikre, at kommunens folketal blev lavere og at kommunen dermed kunne fremvise et fald i folketallet på over de seneste fem år.

Dermed vile Læsø kunne få kommunal udligning efter et særlig kriterie om faldende folketal, hvilket ifølge konsulenthuset ville give kommunen en ekstra udligning på cirka fem millioner kroner.

Netop kriteriet for faldende folketal er meget følsomt overfor selv små ændringer i folketallet, fordi kommunen mister hele sit tilskud, hvis den går fra et fald på en borger i løbet af fem år til et fald på nul.

Lyder utroligt

Dataproces skriver selv, at det kan lyde utroligt, og derfor tilbyder konsulenthuset en såkaldt no-cure-no-pay-aftale, så kommunen skal betale 25 procent af den ekstra udligning – altså 1,25 millioner kroner, hvis beregningen holder stik.

“Jeg vil gerne tilbyde jer en no cure no pay kontrakt, hvor vi alene tager 25% i vederlag, såfremt vi sikrer jer udløsningen af kriteriet. Dermed også sagt, at gør vi ikke det, så har vi arbejdet gratis, og I har fået lavet en god gennemgang af jeres data på området,” hed det i mailen fra salgsdirektør Mie Bisgaard Pedersen hos Dataproces.

Men selvom kommunaldirektøren sad med et tilbud, som i værste fald ikke ville koste kommunen noget og i bedste fald kunne sikre en ekstraindtægt det første år på 3,75 millioner kroner, så sagde han nej.

“Hvis Læsø bare fik mere, fordi de andre kommuner ikke havde undersøgt det, så syntes jeg at det var dårlig moral. Fordi det jo ville pine alle til at gøre det samme og få en privat virksomhed til at lave sådan en analyse, og når så alle 98 kommuner havde gjort det, så kan jeg regne ud, at så ville vi være tilbage til udgangspunktet igen,” siger daværende kommunaldirektør Jørgen Vestby Christiansen, som i dag er gået på pension.

Jørgen Vestby Christiansen peger samtidig på, at det “måske var lige i overkanten”, hvis Danmark mindste kommune på den måde kunne sikre sig fem millioner kroner på de andre kommuners bekostning.

Hos Dataproces afviser koncerndirektør Morten Lindblad, at der skulle være noget moralsk angribeligt i at sikre, at en kommune får den udligning, som den er berettiget til.

 


Her er mailen til Læsø:

“Kære Jørgen.

Som aftalt i telefonen får du hermed det omtalte notat omkring Læsø Kommunes Betalingskommunefolketals udvikling, og hvorfor jeg mener, at vi kan sikre jer udløsningen af kriteriet Beregnet årlig nedgang i befolkningstallet.

Jeg er helt med på, at det er et utroligt stort tal der er tale om, og jeg har derfor bedt dem om at gennemgå tallene endnu engang efter jeg fik notatet i første omgang. Det har mine kollegaer i udligningskontoret nu gjort, og de mener stadigvæk, at de kan sikre jer de ca. 5.000.000 i merudligning.

Jeg vil gerne tilbyde jer en no cure no pay kontrakt, hvor vi alene tager 25% i vederlag, såfremt vi sikrer jer udløsningen af kriteriet. Dermed også sagt, at gør vi ikke det, så har vi arbejdet gratis, og I har fået lavet en god gennemgang af jeres data på området.

Jeg ser frem til at høre fra dig, og ønsker dig endnu engang en god aften.”