Minister forventer politisk aftale om førtidspension og fleksjob i marts

(ARKIV) Ny politisk aftale om ændringer i regler om førtidspension og fleksjob kommer til marts, sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). på et samråd i Folketinget onsdag.(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) forventer at kunne fremlægge et forlig om ændringer i loven om førtidspension og fleksjob i marts måned. Det kom frem på et samråd i Folketinget onsdag. 

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Sammen med forligskredsen bag reformen af førtidspension og fleksjob forventer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen at fremlægge en politisk aftale om ændringer af reglerne i marts måned. Forligspartierne er ud over regeringen (V, K og LA) Socialdemokratiet, SF og de radikale.

På et samråd i Folketinget onsdag erkendte ministeren, at der fortsat er problemer med kommunernes administration af reglerne. Derfor er der brug for lovændringer.

“Det er mit håb og min forventning, at vi kan nå frem til nogle politiske beslutninger, som kan være med til at forbedre nogle af de uhensigtsmæssigheder, som vi har set i  førtidspenions- og fleksjobsreform,” sagde Troels Lund Poulsen.

Økonomi må ikke gå forud for borgeres rettigheder

Det var Alternativets Torsten Gejl, der havde bedt om samrådet på baggrund af en sag fra Norddjurs Kommune, der ifølge en avisartikel var holdt op med at tildele førtidspensioner, da der var lavvande i kassen.

“Det er ikke lovligt”, sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. “Borgernes retssikkerhed må aldrig komme i klemme på baggrund af kommunernes økonomiske prioriteringer.”

Se særskilt artikel om redegørelse fra Norddjurs Kommune.

Torsten Gejl ville også vide, om ministeren var enig i, at der foregår kassetænkning i kommunerne, fordi ydelsen på ressourceforløb er betydeligt mindre end på førtidspension.

Det afviste Troels Lund Poulsen, men han bestred ikke, at der er stor forskel på, hvor villige kommunerne er til at tildele førtidspension.

“Hvad siger det om borgernes retssikkerhed?” spurgte Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen.

En aktiv minister

Troels Lund Poulsen fik anerkendelse fra begge oppositionspolitikere for at have taget førtidspension alvorligt, og ministeren selv sagde bl.a.:

“Jeg sidder ikke på hænderne i denne sag.”

“I den tid, jeg har været beskæftigelsesminister, har vi jo arbejdet indgående med hele området omkring førtidspension. Der har været præsiceringer, fordi der var en for upræcis beskrivelse, som betød, at nogle kommuner ikke havde den tilgang, som vi fra lovgiveres side havde aftalt, da vi lavede reformen.”

Her henviser beskæftigelsesministeren til, at Folketinget i maj sidste år vedtog en lov, der skulle få kommunerne til at tildele flere førtidspensioner, uden at borgeren skal igennem arbejdsprøvning i ressourceforløb, hvis der ikke er udsigt til en forbedring af arbejdsevnen.

Den 21. februar er der forespørgselsdebat i Folketinget om ændringer af reglerne for førtidspension og fleksjob, og til marts kommer der så ifølge Troels Lund Poulsen en ny politisk aftale, som ministeren dog ikke afslørede indholdet af.