Tidligere LO-formand går imod S-model for nedslidte

(ARKIV) Tidligere LO-formand Harald Børsting kritiserer Socialdemokratiets pensionsforslag for nedslidte. (Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix)

Tidligere LO-formand Harald Børsting går ind i debatten om tidlig folkepension til nedslidte, skriver Finans. Han advarer om, at en ny rettighed til alle med tilstrækkeligt mange år på arbejdsmarkedet risikerer at føre til, at samfundet betaler folk, der ikke har behovet, for at stoppe med at arbejde.

»Hvis man indfører en rettighed, vil der altid være en dødvægt i form af nogle, der kommer på ordningen uden at have brug for det,« siger Harald Børsting, der var LO-formand fra 2007-2015.

Det er ifølge ham langt bedre at give nedslidte forbedrede muligheder for at kunne blive visiteret til tidlig tilbagetrækning.

Harald Børsting er formand for regeringens seniortænketank, men understreger, at han udtaler sig på egne vegne. Han får langt hen ad vejen opbakning fra HK-formand Kim Simonsen.

»Efterlønnen blev jo også brugt af nogle i 00’erne, som ikke havde behov for den,« siger han til Finans.

Fagbevægelsens nye frontfigur, Lizette Risgaard, er uenig.

»På det her punkt er jeg uenig med Harald. Det er afgørende, at der indføres en rettighedsbaseret tilbagetrækningsmulighed for de lønmodtagere, som er trådt tidligt ind på arbejdsmarkedet, har været der i mange år og nu er nedslidte og ikke kan mere,« siger hun til Finans.

hsk