DF formand trækker udligning ind i valgkampen

Kristian Thulesen Dahl gjorde udligning til centralt tema i valgkampen, da han mødte fPernille Vermund fra Nye Borgerlige på Folkehjemmet i Aabenraa torsdag. Ordstyrer på debatten var Thomas Funding Politisk redaktør på Avisen Danmark.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Den første store duel i valgkampen mellem partiformændene for Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige var kun få minutter gammel inden Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti gjorde den kommunale udligning til en central del af valgkampen.

Af Arne Ullum, arne@nb-okonomi.dk

Der gik kun få minutter af den første store valgduel i valgkampen frem mod det folketingsvalg, som skal afholdes senest den 17. juni, før Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl gjorde et krav om øget udligning mellem de danske kommuner til et centralt emne i valgkampen.

Senere i debatten mellem DF-formanden og formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, blev det klart, at Dansk Folkeparti vil knytte manglende offentlig service tæt sammen med det, partiet opfatter, som en mangelfuld kommunal udligning.

“Det her handler helt banalt om, hvorvidt ens forældre eller bedsteforældre – om der er en plejehjemsplads, når man har brug for det. Vi kan se kommuner, hvor der er ventelister for at komme til, fordi de ikke har tilstrækkeligt med pladser, og så har vi andre kommuner, hvor man ikke har problemer med at have de pladser, som man gerne vil have,” sagde DF-formanden, som svarede entydigt ja til, at en kommende udligningsreform skal øge udligningen mellem kommuner med rige og fattigere borgere.

Udtalelsen er interessant, fordi den viser, at Dansk Folkeparti vil gøre den kommunale udligning til et centralt spørgsmål i en kommende valgkamp. Det interessante er ikke, at DF dermed har en kant til Nye Borgerlige, som er modstander af øget udligning, men om partiet dermed kan skabe en kant mod ikke mindst Venstre og Socialdemokratiet i yder- og landkommuner.

Venstre er i den sammenhæng handicappet af, at partiet i forhandlinger om en justering af den kommunale udligning sidste år, blev presset  af De Konservative og Liberal Alliance til at fremlægge forslag, som reelt ville reducere udligningen mellem rige og fattige kommuner. Et forhold, som Venstres finansminister Kristian Jensen har forsøgt at ændre på efterfølgende,  ved at love en større reform af udligningen efter et valg, som skal hjælpe de økonomisk svageste kommuner.

I forhold til Socialdemokratiet er billedet lidt mere mudret. Partiet forsvarede i forhandlingerne de store bykommuners interesser, men var klar til at hjælpe de økonomisk svage land- og yderkommuner, hvis regeringen samlet ville give flere penge til kommunerne.  Partiet vil altså, lidt forenklet sagt, give ekstra penge til de økonomisk svage kommuner uden at tage fra de økonomisk stærkeste kommuner – og dermed forøge det samlede statstilskud til kommunerne.

Ni ud af ti lavskattekommuner ligger i hovedstaden

Ifølge Kristian Thulesen Dahl er borgere i provinsen dobbelt ramt af udligningssystemet.

“Ni af de ti billigste skattekommuner, vi har i Danmark, ligger omkring København. Det gør de, fordi folk tjener en højere løn, og derfor kan man have en lavere kommuneskat. Så er der folk, der bor i kommuner i andre dele af landet med en markant højere kommuneskat,  og som stadigvæk har færre penge i kommunekassen til at drive sin pleje af ældre os så videre,” lød det fra DF-formanden under debatten, som var arrangeret af Jyske Vestkysten.

Debatten viste samtidigt, at Dansk Folkepartis tidligere kritik af kommunerne for ikke at bruge eksempelvis Værdighedsmilliarden til formålet, nu er afløst af en kritik af udligningssystemet.

“Når Assens Kommune skærer ned i rengøringen, så er det fordi, der ikke er penge i kommunekassen. Så siger vi, at vi er kommet med en værdighedsmilliard – altså penge ud til kommunerne – men så siger de: Jamen, det nytter ikke nok, fordi kommunen er så trængt, at den ikke kan levere basisydelser indenfor vores velfærdssamfund, som man gerne ville have, at man kunne. Det duer ikke,” lød det fra DF-formanden.