Kultur skal løfte ghettoområde i Esbjerg

Del artiklen:
Tekstildesigner Tina Ratzer afholder farveworkshop i aktivitetshuset Mosaikken på Stengårdsvej. Foto: Torben Meyer

Stenbjergsvej i bydelen Esbjerg Ø er udpeget som en ghetto, derfor skal område have en ny identitet, og et værktøj til at skabe en anden fortælling er kulturen. Statens Kunstfond har foreløbigt sat 3,6 mio. kroner af til at skabe kunst i samarbejde med områdets beboere.

Lene Vind, [email protected]

I løbet af de næste to år løber Projekt ’6705 + Statens Kunstfond’ af stabelen. Intentionen er at give borgerne i Esbjerg Ø kunstoplevelser, der sætter tydelige spor og giver energi til en langsigtet byudvikling. Projektet vil knytte an til de initiativer, der allerede er Østerbyen.

Kunstnere inden for scenekunst, billedkunst, litteratur, musik, arkitektur, kunsthåndværk og design vil skabe kunstprojekter af høj kvalitet i tæt samspil med beboere, naboer og lokale aktører.

Ifølge Statens Kunstfonds formand Michael Bojesen er projektet et naturligt led i Statens Kunstfonds overordnede opgave, som handler om at stimulere udviklingen af kunst i Danmark og gøre kunstoplevelser tilgængelige for alle borgere, uanset hvor de bor.

”Med denne koncentrerede satsning vil vi skabe opmærksomhed om lokale kvaliteter og ressourcer og tilføre nye æstetiske dimensioner til området omkring Stengårdsvej. Ambitionerne er høje, og succesen afhænger af alle parter. Det er afgørende, at beboere og lokale aktører synes, det er sjovt og meningsfuldt at være med, og det er lige så vigtigt, at de medvirkende kunstnere og kulturinstitutioner lytter og lader sig udfordre,” siger Michael Bojesen.

Ændret syn på boligområde

I Esbjerg Kommune ser formanden for Kultur & Fritidsudvalget, May-Britt Andrea Andersen (K), partnerskabet som en mulighed for at bruge kulturen som løftestang.

”Det handler i høj grad om at skabe en ny identitet og fortælling om området. Vi ved godt, at det er en langsigtet ambition, men vi tror på, at energien og udtrykket i kunsten kan bringe nye perspektiver i spil både for beboerne og for omverdenens syn på området. Samtidig kan kunsten bruges til at skabe nye møder mellem mennesker og styrke fællesskabet,” siger May-Britt Andrea Andersen.

Kunst på skemaet

På Stengårdsvej har tekstildesigner Tina Ratzer allerede holdt workshops med unge i Fritids- og Ungdomsklubben på Stengårdsvej og ældre i det multietniske aktivitetshus Mosaikken. Sammen har de arbejdet med Stengårdsvejs grundstoffer; ting, planter og farver, som danner baggrund for Tina Ratzers forslag til en kunstnerisk udsmykning til området.

Også Bakkeskolen Cosmos har inviteret arbejdet med kunst velkommen. Billedkunstner Astrid Marie Christiansen er i gang med at udvikle et nyt kunstgulv på 600 kvadratmeter i sorte og hvide striber med cirkler i kraftige farver til skolens indgangsområde. Desuden er billedkunstner Erik Hagens i gang med en omfattende udsmykning af skolens festsal med en mangfoldighed af historier. Når kunstværkerne står færdige efter sommerferien og i løbet af efteråret, vil skolens lærere sammen med kunstnerne sætte kunst på skoleskemaet.
Flere initiativer inden for scenekunst, litteratur, arkitektur og musik er også på tegnebrættet.

Fakta om Stengårdsvej
Bebyggelsen Stengårdsvej ligger i det østlige Esbjerg og består af boligblokke fra 1967 og 1976. Der bor 1.652 mennesker i Stengårdsvej-bebyggelsen, heraf er 487 børn. 68 % af beboerne er indvandrere og efterkommere, og 64 % af beboerne har et indkomstniveau under 200.000 kr. Stengårdsvej er udpeget som ”hård ghetto” på regeringens ghettoliste.