Rød blok afviser socialdemokratisk mærkesag om privatskoler

Del artiklen:
Marianne Jelved, Det Radikale Venstre, afviser sammen med andre partier i rød blok at skære i støtten til privatskoler. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Socialdemokratiet vil skære millioner i tilskuddet til privatskoler, men ingen af Folketingets øvrige partier støtter det forslag, viser en rundringning til samtlige ordførere.

Der skal skæres gevaldigt ned i støtten til privatskoler. I hvert fald hvis det står til Socialdemokratiet, der vil tage millioner fra privatskolerne ved at sænke statstilskuddet.
Men det forslag er der ikke opbakning til hos partierne i rød blok, der skal udgøre Socialdemokratiets parlamentariske grundlag.
Hverken Radikale, Alternativet, SF eller Enhedslisten har noget ønske om at sænke koblingsprocenten, viser Politiken Skolelivs rundringning til samtlige undervisningsordførere.
»Vi vil ikke forringe de frie skolers økonomi,« siger Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, til Politiken Skoleliv.
Det samme siger Marianne Jelved og Carolina Magdalene Maier, undervisningsordførere for henholdsvis Radikale Venstre og Alternativet.
»Vi går ind for frie skoler som et alternativ. Det har vi haft i flere hundrede år, og det skal vi fastholde,« siger Marianne Jelved.

S-regeringer sænkede støtten til 71 procent
Statstilskuddet omtales som ‘koblingsprocenten’ og dækker over den procentdel, som staten tildeler fri- og privatskolerne i forhold til folkeskolen. Fra 1995-2010 lå den på 75 procent. Da Socialdemokratiet genvandt magten i 2011, blev den sænket gradvist med ét procentpoint til 71 procent, men de seneste fire er den steget til 76 procent.

Men står det til Socialdemokratiet, skal den altså tilbage på 71 procent. Det forslag fremlagde partiet forud for S-kongressen i 2017.
»Vi har en regering, der skærer på folkeskolen og fører flere penge over i privatskolerne, og det, synes vi, er skævt. Derfor foreslår vi at stoppe overbetalingen af privatskolerne og bruge pengene direkte på folkeskolen,« sagde partiformand Mette Frederiksen til Politiken Skoleliv dengang.
Sådan ser man stadig på det.
»Koblingsprocenten er historisk høj, og de penge vil vi hellere bruge på folkeskolen,« siger den socialdemokratiske undervisningsordfører, Annette Lind, til Politiken Skoleliv.
Trods de øvrige partiers modstand tror hun, at der kan laves en aftale om at sænke tilskuddet.
»Jeg er sikker på, at vi kan få en aftale med nogle af de røde partier. Om det så lige bliver 71 procent er svært at sige,« siger Annette Lind.
Hos SF mener undervisningsordfører Jacob Mark, at det ikke er afgørende, hvor høj eller lav koblingsprocenten er. Det vigtige er, at den bliver »socialøkonomisk«, så pengene i højere grad tilgår de skoler, som tager et socialt ansvar. Han peger på 74 procent som et fornuftigt niveau.
Ingen partier i blå blok støtter forslaget.