Statens Museum for Kunst opretter filial i Thy

Doverodde Købmandsgård. Foto: SMK

Statens Museum for Kunst er i fuld gang med at etablere en filial i Thy. Allerede på lørdag åbner den første udstilling på Doverodde Købmandsgård. Og museet lover flere udstillinger i år.  

Lene Vind, lene@nb-okonomi.dk

Statens Museum for Kunst (SMK) er i fuld gang med at rejse penge til og planlægge ombygningen af det gamle pakhus, der skal blive til en filial af SMK i Thy. Men allerede nu åbner museet dørene for de første aktiviteter på Doverodde Købmandsgård og SMK har lagt sidste hånd på sit program i Thy i 2019.

”Vi er meget glade for, at vi nu kan byde thyboerne og alle interesserede inden for til de første aktiviteter. Vi brugte 2018 på at lære thyboerne at kende og få deres input til, hvad SMK i Thy skal kunne. Det har vi arbejdet på at konkretisere, og nu er vi klar til at vise de første aktiviteter frem,” siger Mikkel Bogh, direktør for SMK.

Sæsonen skydes i gang den 13. april med velkomsttaler og en artist talk med Mikkel Bogh og kunstneren Nana Francisca Schottländer.

Udstillinger med præg af Thy

I hele sæsonen præsenterer SMK en rumlig installation under navnet Landskabninger, der er udviklet af den danske kunstner Nana Francisca Schottländer.

I installationen, der strækker sig gennem flere rum, har kunstneren fokus på nogle af Thys særlige kendetegn som vand, vind og jord. Kunsteren undersøger ved brug af egen krop, hvordan mennesker formes af landskaberne omkring os, og hvordan vi former dem tilbage generation efter generation.

På Købmandsgården præsenterer SMK også museets historie og fortællingen om landets nationalgalleri. Præsentationen diskuterer emner som national selvforståelse, og hvad der er med til at skabe den. Hvordan kommer den nationale selvforståelse til udtryk i kunsten? Og hvilken rolle spiller geografisk tilhørsforhold, etnicitet og køn for vores forestillinger om (dansk) identitet?

Påskeaktiviteter for store og små

Påskeferien byder også på en række andre aktiviteter på Doverodde Købmandsgård. Temaet er hav, storm, blæst og solskin efter inspiration fra den kendte maler Jens Søndergaard. Her vil to af SMK’s kunstnere, Mette Vangsgaard og Tine Hecht-Pedersen, stå klar med akvarel, maling, farvekridt og materialer, så alle kan komme forbi og eksperimentere. Værkstedet er gratis.

Desuden vil der være familieture og omvisninger hver dag i påskeferien. Og de små kan spille vendespil og lægge SMK-puslespil. Der er åbent hver dag i ferien, fra den 13. april til den 22. april kl. 11-16.

Flere aktiviteter resten af året

Landskabninger og præsentationen om Statens Museum for Kunst løber fra den 13. april til og med efterårsferien i oktober. I løbet af året vil der komme flere aktiviteter – blandt andet med et stort åbent arrangement under overskriften SMK Fridays den 7.-8. juni, hvor der er fokus på kunst og natur. I september åbner SMK for en uges aktiviteter om Dansk Guldalder.

Kilde: Statens Museum for Kunst.