Her er de 31 kommuner, som ville vinde på en nedlæggelse af den kommunale udligning

Del artiklen:
Når Gentoftes borgmester Hans Toft opkræver kommuneskat hos sine borgere, så går mere end halvdelen af pengene til at betale kommunal udligning, viser en opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. (Foto: Ritzau/Scanpix)

Borgerne i Gentofte betalere mere end halvdelen af deres kommuneskat i kommunal udligning, viser en opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Kun otte af de 31 bidragsydere til den kommunale udligning er provinskommuner. Se tallene for de 31 kommuner, som bidrager til udligningen her.

Af Arne Ullum

Nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet bekræfter, at fire nordsjællandske kommuner i 2019 betaler en milliard eller mere til de fattige kommuner. Samlet betaler Gentofte, Rudersdal, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk 7,6 milliarder kroner til de fattigere kommuner, især i provinsen og den københavnske vestegn.

De store betalinger svarer til, at skatteyderne i eksempelvis Gentofte betaler 13,2 skattepoint ud af den samlede kommuneskat på 22,8 procent til andre kommunekasser end deres egen.

Dermed vil langt de fleste skatteydere i Gentofte også opleve, at den kommunale udligning er en større belastning for dem end topskatten, som godt nok er på 15 procent, men som opkræves af en mindre andel af indkomsten end kommuneskatten.

Kun otte provinskommuner er blandt de 31 kommuner, som er nettobidragsydere til udligningssystemet. Men de otte kommuner er, bortset fra Fanø og Skanderborg, generelt mindre bidragsydere svarende til mindre end 1,7 skattepoint.