Thy får Danmarks første nationalparkcenter

Nyt formidlingscenter skal være port ind til den vilde natur i Thy. Illustration: LOOP Architects.

Nationalparkcenter Thy skal formidle natur og kulturhistorie til både skoleklasser, turister og lokale på tur. Bygningen vokser ud af en eksisterende klit ganske tæt ved Vesterhavet og kystbyen Nørre Vorupør. 

Lene Vind, [email protected]

Den rå natur er et vigtigt aktiv i Nordvestjylland viser Realdanias undersøgelse ”Danskerne i det byggede miljø”. Det aktiv er virkelig kommet i spil i forbindelse med udarbejdelsen af Danmarks første nationalparkcenter, som kommer til at ligge helt tæt på naturens kræfter mellem Vesterhavet, klitterne og fiskerlandsbyen Nørre Vorupør. Det nye center skal fungere som et tydeligt forbindelsesled til den store vildmark, og som et mødested og udstillingsrum med faciliteter til både lokale og turister.

Naturen som medspiller

Vinderforslaget bygger nationalparkcentret ind i en eksisterende klit, som derved overdækker de indendørs formidlingsrum og får bygningen til at smelte ind i naturen. Arkitekturen tegner sig primært ved tre store åbninger ud mod naturen og ind mod byen.

”Alt i alt et arkitektonisk hovedgreb, der på glimrende vis markerer sig i landskabet og som på fortrinlig vis spiller sammen med omgivelserne, samtidig med, at klitheden fremstår intakt”, skriver fagdommerne i deres bedømmelse af vinderforslaget.

Både børnefamilier, surfere, vandrere og cyklende vil benytte den nye trædesten til klitheden, havet og de nærliggende småbyer og attraktioner – f.eks. Nørre Vorupør hvor man kan opleve de kulturbærende og nyrenoverede fiskeribygninger og det lokale vartegn Lodbjerg fyr. Samtidig bliver Nationalparkcenter Thy også lokalt samlingssted for medarbejdere og frivillige – interesseorganisationer, skoler og foreninger.

Fakta om centret

Nationalparkcenter Thy har et samlet budget på 31 mio. kroner. Det er støttet af Thisted Kommune med 10 mio. kroner, A.P. Møller Fonden med 8 mio. kroner, Realdania med 3,5 mio. kroner, Nordea-fonden 3 mio. kroner og Oticon Fonden med 1 mio. kroner. Støtteforeningen Nationalpark Thy har desuden bidraget med 1,5 mio. kroner gennem en indsamling, som 33 virksomheder, 24 foreninger og 173 privatpersoner har bidraget til.

Projektering af byggeriet begynder nu, og planen er åbning i foråret 2021. De sidste cirka 2 mio. kroner søges hos fonde sideløbende med projekteringen.

Kilde: Foreningen Realdania.