Rigmand vil gøre Varde til førende kunstby

Poul Erik Bech, står både bag Varde Farten og kunsthal vARTe i Varde, der fungerer som galleri, udstillingssted og residency for professionelle kunstnere fra ind- og udland. Foto: Kunsthal vARTe.

Står det til ejendomsmægleren og mangemillionæren Poul Erik Bech, skal barndomsbyen Varde ikke kun forbindes med Vesterhavet; byen skal være Danmarks førende kunstby. Det skriver dr.dk

Lene Vind, [email protected]

Poul Erik Bech er kendt som erhvervsmanden bag ejendomsmæglerkæden EDC, men nu har hans passion for kunst også gjort ham til stifter af Varde Garten. Det er et større areal, som rummer en kunsthave med skulpturer af blandt andre Robert Jacobsen, Olafur Eliasson, brødrene Haugen Sørensen og Bjørn Nørgaard.

Kunsthaven rummer kunst for mange millioner kroner og Poul Erik Bech har doneret i alt 50 millioner kroner til projektet, og ifølge dr.dk er han villig til at bruge, hvad det koster at gøre Varde til en kunstby.

”Vi er selvfølgelig helt bevidste om, at Varde ikke er København. Men Varde skal være en by, hvor kunsten i den grad er fremme – altså et slags udendørs kunstmuseum,” siger Poul Erik Bech.
Han har ikke afsat et bestemt beløb til det Varde Garten. ”Det må komme henad vejen,” siger han. Området indeholder foruden kunsthaven, kroen ’Von Lügenhals’, eventlokaler og et hotel.

Varde Garten åbnede officielt midt i april med deltagelse af kulturminister Mette Bock.

Poul Erik Bech har også planer om at invitere nyudklækkede kunstnere fra Kunstakademiet til at bo, arbejde og udstille i kunsthal vARTe, som Poul Erik Bech også står bag. Løbende vil han også gøre Varde til et slags udendørs kunstmuseum ved at opstille værker af anerkendte kunstnere rundt i byen.

“Jeg tror, det er vigtigt, at man kigger på byen udefra. Mange i København har nok et billede af, at Vestjylland er et mørkt sted. Men kunst -– og kultur i det hele taget – kan være med til at sætte en by i et andet lys,” siger han til dr.dk

Der er ingen tvivl om, at også byens borgmester Erik Buhl (V), er begejstret for Poul Erik Bechs visioner om Varde som kunstby.

“Det, at kunsten nu fylder så meget i byen, betyder, at der kommer folk til byen for at se på kunst. Så er de her alligevel og kan samtidig se de øvrige ting, som vi byder ind med i kommunen. Så det er noget, vi virkelig kan være stolte af dette her”, siger Erik Buhl til dr.dk