Kunst gør en forskel i sundhedshuset

Holstebro Sundhedshus er et af de steder i landet, som har fået sanselige kunstværker, der lægger op til samtaler om kroppen og hverdagen. Foto: Statens Kunstfond.

Sundhedshuse og hospitaler efterspørger i følge Statens Kunstfond kunst, der kan gøre en forskel i dagligdagen for både personalet og de borgere, som kommer i bygningerne. Holstebro Sundhedshus er et af de steder i landet, som har kunst på vægge og gulve, der lægger op til samtaler om kroppen og hverdagen.

Lene Vind, [email protected]

I Holstebro er ambitionen, at der ”er dråber af kultur i alt”. Derfor har kunsten også været tænkt med fra starten i planlægningen af det nye Center for Sundhed. Og når man træder ind ad døren i det nye center, møder man kunst med det samme.

Her har kunstneren Pernille Witt Madsen skabt markante værker særligt til det nye hus: En gulvudsmykning, et 13 meter langt vægtæppe og et vægrelief i guld og gips. Bevæger man sig rundt i huset, vil man opdage flere kunstværker i f.eks. venteområder og på gangene. I løbet af efteråret kommer der endnu mere kunst til huset.

”For os er pointen med at koble kunst og mennesker, at de to ting supplerer hinanden godt og understøtter menneskers trivsel. Derfor har det selvfølgelig også været vigtigt at få kunsten ind her i Center for Sundhed, hvor mange mennesker færdes og mødes i forskellige faser af deres liv, og så har det været en meget udviklende proces for os at tænke kunsten med hele vejen”, fortæller Winnie Munk, projektleder i ’Center for Sundhed’, Holstebro Kommune.

Statens Kunstfond møder en stigende interesse for kunst i det offentlige rum og specifikt indenfor sundhedsvæsenet.

”Vi oplever en stor efterspørgsel på kunst fra sundhedshuse og hospitaler, hvor man tror på, at kunst kan gøre en forskel i dagligdagen – både for personalet og for de borgere, som kommer her. I Holstebro er de meget ambitiøse med dette arbejde, så her kan man godt glæde sig til sanselige og nærværende kunstværker, der også lægger op til samtaler om f.eks. krop og hverdag. Forhåbentlig vil det ikke bare give alle, der kommer her, en god kunstoplevelse, men også inspirere andre kommuner til at invitere kunstnere ind og gøre kunst til en del af borgernes hverdag,” siger Søren Taaning, formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst.

Kunsten i Center for Sundhed er del af den kunststrategi, som Holstebro Kommune fik støtte til i 2014 fra Statens Kunstfond via ordningen ”Kunst i offentlige rum”. Pernille With Madsens værker er desuden støttet med 500.000 kroner fra Statens Kunstfond. Kommunen har selv finansieret 1.619.000 kroner.

Center for Sundhed har siden søgt om mere kunst via Statens Kunstfonds ordning ”Lån af kunst”.

Se videoen om kulturstrategien og sundhedshuset her:
https://www.kunst.dk/i-fokus/kunsten-taet-paa/taet-paa-sundhed/kunst-og-kultur-er-ogsaa-sundhed/

Kilde: Statens Kunstfond.