Lækket notat løfter sløret for nyt tilskud til børnefamilier

Del artiklen:
Pernille Skipper fra Enhedslisten er skeptisk overfor et forslag om at fokusere hjælpen til fattige familier og især til enlige forsørgere, fordi ægtepar uden børn ifølge partiet også kan være fattige. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Et nyt tilskud kan udløse op mod 1.900 kr. ekstra om måneden til børnefamilier ramt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen, viser et regeringsnotat. Røde partier er uenige om, hvem der skal have pengene.

Mens Socialdemokratiet hidtil har afvist at svare på, hvor mange ekstra penge det vil give til ledige danskere og udlændinge, har regeringspartiet bag lukkede døre sat kroner og øre på valgløftet om at mindske fattigdom i Danmark.
Det skriver Jyllands-Posten.

S-regeringen har spillet ud med et midlertidigt tilskud til børnefamilier, der er på integrationsydelse eller ramt af kontanthjælpsloftet. Beløbet foreslås at være 63 pct. af børnechecken pr. barn, som dog højst gives for to børn, viser et regeringsnotat, som Jyllands-Posten er i besiddelse af. Det betyder, at en familie med to børn under to år kan få det maksimale tilskud på ca. 1.900 kr. ekstra om måneden skattefrit.

Netop nu forhandler regeringen, De Radikale, SF og Enhedslisten om, hvordan tilskuddet præcis skal udformes. Her trækker partierne i hver sin retning. De Radikale mener, at modtagere af den lave integrationsydelse – primært flygtninge og indvandrere – skal prioriteres, fordi de har færrest penge på kontoen.

»De er allerhårdest ramt. Vi så gerne, at man gav mest til dem,« siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R), der betegner uenigheden som »den store knude lige nu«.

SF vil favorisere familier ramt af kontanthjælpsloftet – især de enlige forsørgere. Det er Enhedslisten betænkelig ved, fordi ægtepar på kontanthjælp og med flere børn i visse tilfælde kan have færre penge end enlige forsørgere.

»Man kan godt komme til at ramme skævt i et forsøg på at ramme præcist,« siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL) til Jyllands-Posten.

Det nye tilskud vil ifølge regeringsnotatet svække beskæftigelsen med 180 fuldtidspersoner og skal udbetales i et år, indtil en kommission har afleveret sine anbefalinger til et nyt ydelsessystem.

Tidl. beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kalder det »gift for det danske samfund« at give flere penge til ledige:

»Det vil gøre det endnu mere attraktivt ikke at tage et arbejde.«

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard tvivler på, at det nye tilskud vil få folk til at »parkere sig hjemme på sofaen«. Han medgiver samtidig, at han mødes med forskellige krav ved forhandlingsbordet.

»Men vi er alle sammen enige om, at der skal gøres noget, og at pengene hurtigst muligt skal ud at komme til gavn,« siger han til Jyllands-Posten.

aum