Guldborgsund sætter dannelse på dagsordenen

Del artiklen:
Hvordan kan en kommune arbejde med dannelse? Guldborgsund Kommune sætter emnet til debat på konferencen 'Dannelse - indsigt og udsyn'. Billedet viser udsigten over Nykøbing Falster. Foto: Ingrid Riis Hovgaard.
Førende eksperter og debattører kommer til Guldborgsund Kommune den 13. og 14. september, når kommunen inviterer til den nationale dannelseskonference ‘Dannelse – indsigt og udsyn’.

Hvad er dannelse, og hvordan kan en kommune arbejde med dannelse? Hvorfor er dannelse vigtigere nu end nogensinde før? Det er nogle af de spørgsmål, som søges besvaret, når Guldborgsund Kommune sætter dannelse på både den nationale og lokale dagsorden. Konferencens mål er at skabe et rum for en fælles drøftelse af, hvordan leg, kunst, natur, litteratur og kultur, videnskab, filosofi og pædagogisk praksis kan være med til at give børn og unge kritisk sans og demokratisk forståelse.

Blandt hovedtalerne er hjerneforsker Peter Lund Madsen, professor i filosofi Vincent Hendricks, professor i pædagogisk psykologi Lene Tanggaard samt forfatterne Knud Romer og Leonora Christina Skov. Derudover vil der være workshops og inspirationsoplæg fra lokale aktører med erfaring i dannelse i praksis.

Danmarks sydligste kommune ser indsigt og udsyn som en grundlæggende del af børn og unges dannelse. Kommunens børn og unge skal engageres i fordybende, kreative og udfordrende fællesskaber. Livslang nysgerrighed, evnen til at stille store spørgsmål til livet og at finde mening sammen med andre er grundlæggende forudsætninger for, at man kan forstå sig selv og sin omverden. Kommunens fokus på dannelse skal dyrke evnen til refleksion, fordybelse og kreativitet hos børn og unge.

“For mig er det et vigtigt formål med konferencen, at kommunens egne medarbejdere får ny viden og inspiration, der kan bruges i den pædagogiske og daglige praksis. Dannelse skal tænkes aktivt ind i det professionelle arbejde hos den enkelte lærer og pædagog, der arbejder med vores børn og unge i det daglige,” siger Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget.

“Tænk, hvis man om 10 år kan genkende borgere fra Guldborgsund Kommune på, at de er afklaret med, hvordan man er menneske i verden. For mig er det essensen af dannelse. I Guldborgsund er vi gode til at samarbejde på tværs, vi kender hinanden og har viljen til sammen at bevæge os nye steder hen – og det er en værdi, vi gerne vil give videre til vores børn og unge”, siger Martin Lohse, formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget.

lv/Ritzau