Staten dropper straf for kommunale skatteforhøjelser

Del artiklen:
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix - Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Regeringen afskaffer en økonomisk straf til kommuner, som forhøjer skatten. To tlskudsordninger var tidligere betingede af, at kommunerne ikke satte skatten op, men i et nyt aktstykke har regeringen valgt at sløjfe denne betingelse.

Af Uffe Gardel, [email protected]

Staten er tilsyneladende ikke selv helt uden ansvar for, at så mange kommuner i år vil forhøje skatten. 
Hvor det sidste år var seks kommuner, som forhøjede skatten, tegner det i år til stigende kommuneskat i hele ni kommuner.
Men de kommuner, som sætter skatten op, kan glæde sig over, at den nye regering har valgt at gøre det lidt lettere for kommunerne at forhøje skatterne. Finanslov 2019 rummede nemlig to midlertidige tilskudsordninger  til kommunerne, som begge var betingede af, at den enkelte kommune ikke satte skatten op. Gjorde en kommune det, ville dens tilskud falde helt væk.
Men disse betingelser er strøget i det nye aktstykke om næste års bloktilskud, som regeringen fik vedtaget i sidste uge.
“Tilskuddet var oprindeligt betinget af, at den enkelte kommune ikke forhøjede skatten, men denne betingelse gælder ikke for 2020”, står der udtrykkeligt i aktstykket for begge tilskudsordningers vedkommende.
Der er tale om tilskud til kommuner, som mister penge på udligningsordningen som følge af forbedrede og ajourførte data – dels revisionen i 2017 af uddannelsesstatistikken, som især gav et bedre overblik over udlændinges uddannelse, dels revisionen i år af opgørelsen af det aldersbestemte udgiftsbehov. De fleste af landets kommuner modtager tilskud fra mindst én af de to ordninger.