Kommunernes fattighjælpspuljer er blevet fordelt

Del artiklen:

Fordelingen af §16- og §19-puljerne er blevet offentliggjort. Flere borgmestre er trætte af puljesystemet, viser en rundspørge.

Af Alexander Stangeby, [email protected]

En stor del af kommunerne fik mandag en ekstra pose penge til deres i forvejen skrabede budgetter. Det skete i forbindelse med, at social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) offentliggjorde fordelingen af §16- og §19-midlerne, der er målrettet vanskeligt stillede kommuner.

I den forbindelse har NB-Økonomi talt med en række af borgmestrene i de vanskeligt stillede kommuner.

På Lolland havde man kun forventet 47 millioner kroner i støtte, men fik 55 millioner kroner i §16-midler. Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S), er derfor en lettet borgmester:

“Grundlæggende er jeg meget godt tilfreds, da vi kun havde forventet at få 47 millioner kroner, men vi fik 19 millioner kroner mere end sidste år. Det viser, at vi har et forståeligt ministerium, der kan se, at Lolland har nogle udfordringer, som de har prøvet at imødekomme.”

Selv om Lolland har fået mere, end man havde forventet, er situationen dog stadig svær, da man i forhold til sidste år har et indtægtstab på 87 millioner kroner. Kommunen håber derfor på en ny udligningsreform.

Frederikshavns Kommune har også fået del i midlerne. Her håber borgmester Birgit S. Hansen (S), at man snart kan stoppe med at planlægge sit budget ud fra “fattighjælpspuljerne”, som hun kalder dem, og at der kommer en udligningsreform:

“Overordnet set er det meget ustabilt at lave budget på den måde, da vi kan konstatere, at vi er afhængig af de tre fattighjælpspuljer (§16, §17 og finansieringstillskuddet), så vi håber, at vi snart kan stoppe med den her hoppen-fra-tue-til-tue-måde at lave budgetter på. Jeg sagde til borgerne i foråret, at hvis vi ikke fik de her puljepenge, så skulle vi ikke bare spare de 25 millioner kroner, som vi allerede har meldt ud, da skal vi spare 75 millioner yderligere.”

§16-midlerne er i år på 360 millioner kroner og er henvendt til kommunerne udenfor hovedstaden, der er økonomisk vanskeligt stillede. §19-midlerne, er henvendt til de økonomisk vanskeligt stillede kommuner i hovedstadsregionen og er finansieret af hovedstadskommunerne – de er i år på 159,3 millioner kroner.