Sådan blev markant udvidelse af serviceramme til nedskæring

Del artiklen:
De besparelser som P€ København omtaler, er i virkeligheden en markant udvidelse af servicerammen, så der tilføres de store serviceområder ialt cirka 46 millioner kroner.
De besparelser som P€ København omtaler, er i virkeligheden en markant udvidelse af servicerammen, så der tilføres de store serviceområder ialt cirka 46 millioner kroner. - Foto: Screendump fra dr.dk

En markant udvidelse af servicerammen i Frederikssund blev pludselig ‘en kæmperegning’ til borgerne i regionalradioen. Læs historien om, hvordan en markant udvidelse af servicerammen blev til sparehistorie uden hold i virkeligheden.

Af Arne Ullum, [email protected]

Politikere og embedsmænd i Frederikssund havde god grund til at gnide sig i øjnene en ekstra gang tirsdag, da de åbnede dr.dk eller lyttede til deres regionalradio.

Her fortalte P4 København nemlig om en “kæmperegning efter kuldsejlet byggeprojekt” til borgerne i Frederikssund. Og et billede af en utilfreds mor i en nedlukningstruet børnehave understregede pointen.

Kæmperegningen bestod ifølge reportagen i, at Frederikssund Kommune skulle spare 25 millioner kroner om året, fordi kommunen har besluttet at investere yderligere i færdiggørelsen af bydelen Vinge, som har været plaget af problemer.

Sandheden er en helt anden.

Ifølge de tal, som alle danske kommuner har indberettet til KL, er netop Frederikssund en af de kommuner, som har planlagt at udvide sin serviceramme mest – helt præcist har kommunen lagt 1,3 procent eller 28 millioner kroner oveni den tekniske serviceramme, som KL meldte ud på baggrund af 2019-budgetterne.

Ser man i kommunens budgetforslag, så har politikerne brutto bevilget 71 millioner til de store velfærdsområder for at dække blandt andet demografien og de stigende udgifter til psykisk syge og handicappede, og så har man planlagt besparelser på andre områder for 25 millioner, så man netto udvider med 46 millioner kroner i forhold til sidste års budget.

Forskellen mellem væksten på de 28 millioner i KL’s opgørelse af væksten i servicerammen og kommunens egne tal kan blandt andet skyldes en række tekniske korrektioner i KL’s tal.

Roder rundt i anlægs-og driftsbudgettet

Ifølge indslaget er “en stor del af årsagen til besparelsen er et byprojekt på fem bogstaver: Vinge.”

Og den påstand underbygges af kommunalforsker Roger Buch, som siger:

– I september 2019 måtte Frederikssund Kommune sande, at der ikke var nogen, der havde budt på de byggegrunde, som kommunen ellers havde udbudt for at få byprojektet tilbage på sporet. Det betyder, at kommunen er nødt til at tage anlægskroner op af kassen for at gøre projektet færdigt. Derfor kommer Vinge også til at få indflydelse på økonomien fremover, vurderer Roger Buch overfor DR.

– Det er klart, at det her kommer til at hænge som en møllesten om halsen på kommunen de næste mange år, indtil der kommer gang i det. Derfor er der ikke så meget andet at gøre for kommunalpolitikerne end at bide i det sure æble og gennemføre de besparelser, som er nødvendige, siger Roger Buch.

Men det stemmer altså ikke med tallene. Frederikssund har likviditet til både at udvide servicerammen og investere cirka 80 millioner kroner i Vinge-projektet frem til 2022.

P4 København: ‘Det er kommunens egne ord’

I en mail til NB-Økonomi skriver Casper Dall, der er redaktionschef for P4 København, at “der ikke nødvendigvis er en direkte sammenhæng mellem udgifterne til Vinge og de 100 millioner kroner, som skal findes på de kommende fire års budgetter i Frederikssund Kommune”.

Derudover fastholder Carsten Dall i mailen radiokanalens valg af nyhedsvinkel: 

“Det er helt korrekt, at servicerammen hæves i Frederikssund Kommune, men samtidig skal man altså spare 25 millioner kroner om året de kommende fire år. Når vi kalder det besparelser, er det fordi, det er det ord, kommunen bruger i mødedagsordener, referater og i deres handlingskatalog. Og så må man ikke glemme at lige meget, om man kalder det besparelser, omlægning eller prioritering, så har det konsekvenser for de almindelige borgere i Frederikssund Kommune. De risikerer at miste en børnehave, at få flere lukkedage og at få skåret i den kollektive trafik. Sådan noget har stor betydning for borgernes hverdag, og det er det, vi er optagede af på P4 København.”