Store besparelser udløser konflikt under byrådsmøde

Del artiklen:
Borgmester Jørn Pedersen (V) opfordrer to udvalgsformænd til at gå af, fordi de ikke har været med til at 'tage medansvar'.
Borgmester Jørn Pedersen (V) opfordrer to udvalgsformænd til at gå af, fordi de ikke har været med til at 'tage medansvar'. - Foto: Kolding Kommune

Kommune skal spare 170 millioner kroner inden 2023. Det har medført protester fra SF og EL. Nu opfordrer S, V og DF partiernes udvalgsformænd til at træde tilbage.

Af Alexander Stangeby, [email protected]

Besparelser på 170 millioner kroner har udløst voldsomme konflikter i Kolding Byråd mellem SF og Enhedslisten på den ene side og resten af byrådet på den anden.

Udgangspunktet for konflikten er, at SF, Enhedslisten og en enkelt socialdemokrat har valgt at stemme imod budgetaftalen, der er grundlag for det endelige budget, der skal vedtages 31. oktober.

I budgetaftalen lægger man op til besparelser på 170 millioner kroner inden 2023 – heraf skal 80 millioner findes på næste års budget. Senest i uge 43 skal byrådets udvalg fremlægge spareforslagene på deres områder.

De 170 millioner kroner, skal findes på kommunens serviceområde, og det har fået Hans Holmer (SF), formand for Social- og Sundhedsudvalget, og Benny Dall (EL), formand for Sundhedsøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget, til at advare resten af byrådet imod besparelserne.

Ansvar tager man også i regnvejr’

Det har fået gruppeformændene fra Venstre og Socialdemokratiet, viceborgmester Søren Rasmussen (DF) og borgmester Jørn Pedersen (V) til at opfordre dem til at gå af som udvalgsformænd, da de ikke har været med til at ‘tage medansvar’. Blandt andet sagde Venstres gruppeformand, Merete Due Paarup, henvendt til SF og Enhedslisten, at “ansvar ikke er noget, man kun har, når solen skinner, det tager man også, når det regner”.

Hans Holmer foreslog, at man i stedet for besparelser hævede grundskylden og dækningsafgiften – noget som borgmester Jørn Pedersen blankt afviste.

Benny Dall forudser, at besparelserne giver ‘en total katastrofe’ på socialområdet i 2023, og at børne- og uddannelsespolitikken vil blive fuldstændig omlagt. 

Baggrunden for besparelser ligger i, at man blandt andet vil øge likviditeten per indbygger. Den er siden 2018 faldet med 671 kroner og ligger i år på 2.847 kroner. Samtidig regner kommunen med, at hvis man ikke genopretter likviditeten, vil den være ligge omkring minus 1.100 kroner per indbygger i 2023.