17 kommuner har fået flere penge til service

Del artiklen:
Lego er den afgørende årsag til, at Billund Kommune de seneste år har fået over 6.724 kroner mere til velfærd fra kommuneaftaler og selskabsskat. Det er mere end ti gange så meget som gennemsnittet af kommuner.
Lego er den afgørende årsag til, at Billund Kommune de seneste år har fået over 6.724 kroner mere til velfærd fra kommuneaftaler og selskabsskat. Det er mere end ti gange så meget som gennemsnittet af kommuner. - Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix

Takket være store overskud i store koncerner har 17 kommuner oplevet et markant løft af deres finansiering til ekstra velfærd. Se vinderkommunerne her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Borgmestrene i en lang række af de 17 vinderkommuner i spillet om selskabsskatten må jævnligt sende en tak til de højere magter for, at netop deres kommune blev hjemsted for nogle af de store danske koncerner, som afleverer rigtig mange penge i selskabsskat.

Hvis man ser på top-fem, så er det i fire af kommunerne et enkelt selskab, som kan tage en stor del af æren for, at kommunen har haft markant flere penge til velfærd end de fleste af landets øvrige kommuner.

I Billund er det Lego og afledte selskaber, som sikrer kommunen en førsteplads. Mens gennemsnitskommunen har fået 529 kroner ekstra til service pr. borger fra kommuneaftalerne, så sikrer selskabsskatten, at Billund har fået 6.761 kroner.

I Fredericia er det Ørsted, som til kommunens held har fastholdt adressen for sit hovedkontor ved Skærbæk.

Ballerup er undtagelsen i top fem, for her er de store selskabsskatteindtægter båret af en bredere vifte af selskaber i hovedstadens måske stærke erhvervskommune.

Gladsaxe har store afdelinger af Novo, som er en af de helt store selskabsskatteydere i Danmark, og for Brøndby er det i høj grad Danske Spil, som spytter i kassen.