Kommuner og regioner har store  forventninger, når de onsdag mødes med finansminister Nicolai Wammen (S) om økonomien for 2020.

Kommuner og regioner øjner milliarder efter velfærdsvalg

Efter valgets mange løfter om bedre velfærd er ønskelisten stor til regeringen i økonomiforhandlingerne.

Regeringens udskydelse af forhandlinger giver borgerne mindre indflydelse på kommunale budgetter

Når kommunerne begynder forhandlingerne til næste års kommunalbudget, får borgerne mindre indflydelse på, hvordan pengene skal bruges. KL og regeringen er nemlig endnu ikke begyndt forhandlingerne om kommunernes økonomi for næste år.

Transportminister bekræfter: Alle projekter er taget af bordet før nye forhandlinger

"Frustrerede borgmestre (...) er blevet lovet guld og grønne skove af den tidligere regering," skriver transportminister Benny Engelbrecht (S) i et §20-svar i Folketinget. Regeringen er klar til at begynde helt forfra med en ny infrastrukturaftale. 

Landdistriktenes frontkæmper afløser Frederiksberg-politiker som Venstre indenrigsordfører

Venstre foretager markant skift på posten som indenrigsordfører. Frederiksbergpolitikeren Jan E. Jørgen erstattes med Anni Matthiesen, der er kendt som en entusiastisk forkæmper for landsdistrikterne. Læs hvorfor, det kan påvirke Venstres ageren i de kommende forhandlinger om kommunal udligning.

Lækket notat løfter sløret for nyt tilskud til børnefamilier

Et nyt tilskud kan udløse op mod 1.900 kr. ekstra om måneden til børnefamilier ramt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen, viser et regeringsnotat. Røde partier er uenige om, hvem der skal have pengene.
Enhedslisten København har udpeget en stedfortræder for Ninna Hedeager Olsen. Det betyder, at kommunen betaler for to borgmestre. Bestyrelsen kunne dog have besluttet, at Ninna Hedeager Olsen ikke længere skulle være borgmester og dermed have undgået dobbeltløn på lige over 100.000 kroner om måneden. Per Clausen er i dag medlem af partiets hovedbestyrelse (Arkivfoto)

EL-veteran kalder politikeres sær-ret til sygemelding rimelig

Det er ikke kravene til politikernes sygemeldinger den er gal med, men derimod at kravene til alle andre borgere er for stramme, siger Enhedslistens veteran Per Clausen. Han mener, at det er helt rimeligt, at borgmester i København er sygemeldt med løn på fjerde måned uden at have afleveret andet end en mail.

Historisk kort tid til budgetter: Regeringen vil først forhandle med kommuner i slutningen af august...

Regeringen har valgt at skubbe starten på kommunernes budgetproces med hele to og en halv måned. Men fristen for at vedtage budgetterne rykkes kun med tre uger, og dermed kan kommunerne se frem til en ekstremt tidspresset budgetproces.

Bankerne truer med højere priser, hvis kommuner kræver hvidvask-krav ind i kontrakter

Kommunerne må forberede sig på at betale mere for deres bankydelser, hvis landets byråd står fast på krav om, at bankerne i deres kontrakter med kommunerne skal forpligte sig til at bekæmpe hvidvask og acceptere sanktioner, hvis de svigter. Dermed flytter kampen mod hvidvask ud i hvert enkelt byråd.

Her er tidsplanen – økonomiafdelinger kan godt aflyse efterårsferien

Landets byrådspolitikere og centrale embedsmænd i kommunerne kan godt aflyse efterårsferien. NB-Økonomi har ud fra samtaler med centrale aktører forsøgt at tegne en samlet tidsplan for budget 2020 - og den bliver historisk stram. Bemærk: Mindre korrektion til tidsplan.

Forskellen i velfærd mellem Venstres valgløfter og S-regeringen endte på mellem seks og ni promille

Den nye socialdemokratiske regering vil blot bruge mellem seks og knap ni promille mere på velfærd end de løfter, som Venstre gav i valgkampen. Til gengæld er den nye regerings økonomisk politik et markant skifte både i forhold til VLAK-regeringens politik og især i forhold dens regeringsgrundlag.

Ikke et ord om udligningsreform i regeringsaftale

Et af efterårets største politiske sager, en reform af den kommunale udligning, er ikke nævnt med et ord i den politiske aftale om en ny socialdemokratisk regering. Dermed står Socialdemokratiet helt frit i forhandlingerne og kan indgå aftale med Venstre.

Analyse: Vismandsrapport lægger nyt pres på radikale for at stå fast på økonomisk politik

Vismandsrapporten lægger med en række anbefalinger øget pres på regeringsforhandlingerne. Især de radikales krav om en stram økonomisk politik får støtte, ligesom partiet kan hente støtte i kravet om øget arbejdsudbud. Se de vigtigste anbefalinger fra Vismændene her.