Statsminister Mette Frederiksen (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Udligning: Regeringen vil hjælpe de fattigste kommuner

Enkelthed og retfærdighed - den kommunale udligning skal forenkles, og den skal hjælpe udkantsområderne, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) mandag.
KL's formand Jacob Bundsgaard forventer, at regeringen er klar til at give kommunerne ekstra penge ved årets kommuneforhandlinger, efter social- og indenrigsministeren på årets KØF-møde har talt imod lukning af små og dyre institutioner.

KL vil kræve flere penge for at indfri ministerkrav om nærhed

Kommunernes Landsforening kræver ekstra penge ved de kommende økonomiforhandlinger for at opfylde ministerønske om ikke at lukke små institutioner.
Mange borgmestre ryster på hovedet af den tale, som social- og indenrigsminister Astrid Krag holdt på det kommunal økonomiske topmøde i Aalborg.

Kommentar: Aalborg kalder Astrid Krag

Astrid Krag efterlod landets borgmestre hovedrystende efter tale med krav om flere små decentrale institutioner, som ikke har noget hold i den økonomiske virkelighed.
Kalundborgs borgmester Martin Damm (V) forventer, at regeringen giver et særligt tilskud til tyndt befolkede landkommuner efter social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har krævet stop for lukning af små kommunale institutioner.

Damm: Ministertale må medføre øget tilskud til landkommuner

Ministers ønske om stop for lukning af små kommunale institutioner udløser krav om særtilskud til landkommuner.
Mogens Gade fra Jammerbugt forudser, at kommunen må lukke flere små institutioner, hvis ikke der kommer flere penge.

Mogens Gade: Uden flere penge skal vi lukke flere institutioner i Jammerbugt

Jammerbugt Kommune har kun undgået lukning af lokale institutioner de seneste år ved at køre med underskud. Uden flere penge kan kommunen ikke leve op til ministerens krav, siger borgmester.
Var et en talefejl eller vil social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) reducere den indbyggede ulighed i udligningssystemet ved en kommende reform?

Minister udelader afgørende ord i formålet med udligning

Minister skærpede formålet med udligning i talen på KØF. Det er uklart, om det var en fejl eller et signal om bedre forhold for fattige kommuner.
Astrid Krag vil have kommunerne til at bevare de små nære plejehjem og andre institutioner, men hun vil ikke kommentere, at lukningerne ofte sker, fordi yderkommunerne har fået færre penge.

Krag ønsker lokal velfærd – men vil ikke forholde sig til økonomien

Yder- og landkommunerne skal holde op med at lukke små plejehjem og lokale institutioner. Men ministeren ville ikke kommentere, at det ofte er sket på grund af pengemangel.
Torben Tranæs, forskningsdirektør i VIVE. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Topøkonom: Kravene til offentlig service vil vokse

Siden 2010 er privatforbruget vokset syv gange så hurtigt som det offentlige forbrug. Befolkningen oplever det som en forringelse, siger VIVE's Torben Tranæs og forudsiger 'slagsmål om ressourcerne'.
Kommunerne har behov for flerårige budgetaftaler, der gør det lettere at planlægge langsigtet, lyder budskabet fra kommuneformand Jacob Bundsgaard (S). (Arkivfoto)

Kommuner vil vriste sig fri af etårig spændetrøje

Landets kommuner efterlyser bedre mulighed for langsigtet planlægning med flerårige budgetaftaler.
KL's formand Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

KL-formand: Folketinget må stoppe velfærdsløfter eller give kommunerne tocifret milliardbeløb

Det kommunale selvstyre har ifølge KL's formand aldrig været så udfordret som nu, fordi Folketinget lover vælgerne bedre velfærd uden at bevilge pengene til det.

Antallet af anbragte børn falder og falder

Statsministeren vil have flere børn anbragt uden for hjemmet. Faktisk er udviklingen igennem det seneste årti gået den modsatte vej. Men der er meget store kommunale forskelle. Se din kommunes tal her.

58 kommuner mister mere end halvdelen af penge til ekstra velfærd

Over halvdelen af kommunerne har mistet mere end halvdelen af de ekstra penge, som Folketinget har bevilget til bedre service. Pengene er gået til 17 primært velhavende kommuner.