Kommuneaftale sikrer uændret velfærd – men ingen penge til velfærdsløft

Kommuneaftalen sikrer reelt kommunerne 1,7 milliarder kroner til ekstra velfærd, men det dækker alene udgifterne til flere børn og ældre og det specialiserede område. Dermed er det slut med otte års nedskæringer, men der ingen penge til at dække valgkampens løfter om bedre velfærd.

Kommunalforsker: Løft af velfærd gavner ikke den enkelte

Velfærdsløft er ikke så stort, at der bliver mere service til hver enkelt barn og ældre, vurderer professor.

Kommuner får 7,4 milliarder i ekstra finansiering

Kommunerne får et rekordstort tilskud til deres kassebeholdninger i 2019. Ud over det almindelige finansieringstilskud på 3,5 milliarder kroner får de også 1,8 milliarder fra kompensation for ændrede data i udligningen og 1,9 milliarder fra manglende midtvejsregulering.

KL-formand: Regeringen vil tvinge kommunerne til at spare på velfærd i 2020

Den socialdemokratiske regering er ifølge KL-formand Jacob Bundsgaard på vej til at løbe fra sine valgløfter om at sikre velfærden. Ifølge KL-formanden vil det udspil, regeringen i aftes lagde på bordet under økonomiforhandlingerne, medføre besparelser på velfærden i kommunerne i 2020.

Tekst fra embedsmænd dokumenterer, at S har medansvar for tre mia. af ekstraregninger

Offentliggjort publikation viser, at Socialdemokratiet selv er del af forlig og aftaler, som er skyld i tæt på tre milliarder af de såkaldte efterladte regninger på 3,5 milliarder kroner. Se oversigten her med embedsmændenes kommentarer.

Kommentar: S puster til politikerleden med påstand om efterladte regninger for 3,5 mia.

Socialdemokratiet puster til politikerleden, når partiet forsøger at bruge efterladte regninger som argument for, at partiet ikke kan indfri velfærdsløfterne så hurtigt som forventet. For vælgerne risikerer at gennemskue, at partiet godt kendte de ubetalte regninger inden valget, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.

Handicapbesparelser på 5,8 mio. i København i fokus ved økonomiforhandling

En besparelse på handicapområdet i København på 5,8 millioner - svarende til 580.000 kroner i en gennemsnitskommune - er blevet et centralt punkt i kommunernes krav om flere penger i økonomiforhandlingerne, efter minister udtrykker forståelse for protester fra handicappede. Nu kræver Københavns overborgmester flere penge fra ministeren.

Forskere efterlyser fotos af livskvalitet på landet

Et forskerteam opfordrer beboerne i fem geografiske områder til at sende fotos af det, de opfatter som livskvalitet i deres hverdag. Områderne er: Lemvig-Struer, Norddjurs, Faaborg-Midtfyn, Vordingborg og Bornholm.

Analyse: To milliard-regninger kan stramme råderummet for finanslov og kommuneaftaler

Helt efter standardmanuskriptet dukker der nu såkaldt "overraskende regninger" op ved regeringens kasseeftersyn. Regningerne var kendte, men både S og V fortrængte dem i valgkampens velfærdskapløb. Derfor kan regeringen bruge kasseeftersynet til at nedtone borgernes forventninger til mere velfærd, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
Der er blevet lovet meget under valgkampen, og regeringens støttepartier har alle deres egne mærkesager. Derfor er der lagt op til hårde forhandlinger, vurderer politisk kommentator Noa Redington.

Kommentator: Nu skal regeringen levere på velfærdsløfter

Denne uges møde med kommuner og regioner bliver den første egentlige forhandling for den nye regering.
Kommuner og regioner har store  forventninger, når de onsdag mødes med finansminister Nicolai Wammen (S) om økonomien for 2020.

Kommuner og regioner øjner milliarder efter velfærdsvalg

Efter valgets mange løfter om bedre velfærd er ønskelisten stor til regeringen i økonomiforhandlingerne.

Skarp kritik af indenrigsminister for at blande sig direkte i sag hos Ankestyrelsen

Den nye social- og indenrigsminister Astrid Kragh (S) får massiv kritik for at have dømt ansatte på et plejehjem i Thisted inden sagen er behandlet i Ankestyrelsen. Svaret til Folketinget er angiveligt alene baseret på artikel i Ekstra-Bladet.