Antallet af anbragte børn falder og falder

Statsministeren vil have flere børn anbragt uden for hjemmet. Faktisk er udviklingen igennem det seneste årti gået den modsatte vej. Men der er meget store kommunale forskelle. Se din kommunes tal her.
Denne landaarbejder bolig trak på grund af en billig husleje den socialt belastet familie fra den såkaldte Brønderslevsag til den nordjyske kommune. Men ifølge logikken i den kommunale udligning var boligen ikke af den type, som tiltrækker socialt belastede familier.

Alle undrer sig: Brønderslev har ifølge udligningstal få sociale problemer

Brønderslev er en af landets fattigste kommuner målt på en række parametre. Men kommunen har ifølge den kommunale udligning ti procent færre sociale problemer end gennemsnitskommunen. Få forklaringen her.
Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen erkender at kommunen "skraber bunden" på daginstitutionsområdet, men peger på, at kommunen ikke har penge til mere.

Fattige borgmestre: Vi har ikke penge til bedre dagtilbud

Borgmestre i kommuner med dårlige dagtilbud giver økonomien skylden, mens Herlev-borgmester med super-gode dagtilbud påpeger vigtigheden af en god økonomistyring.

Dagtilbud: Fattigste kommune bruger 35.000 – rigeste bruger 60.000

Der er meget store forskelle på, hvor mange penge kommunerne bruger på dagtilbud. Men det har ikke noget at gøre med den sociale belastning, men derimod med kommunernes økonomi.
Sundhedsplejersker forebygger unødvendige akutte henvendelser i sundhedsvæsenet fra forældre til 0-2 årige, viser ny benchmark. En unødvendig henvendelse fra forældre kan koste kommunen optil 25.000 kroner. (Arkivfoto).

God sundhedspleje reducerer antallet af akutte sygehusbesøg

Ny analyse giver kommunerne forslag til, hvordan de på sigt kan spare penge ved at styrke indsatsen for at undgå unødvendige henvendelser til hospitalerne fra småbørnsfamilier.

Så store forskelle er der i 0-2 åriges akutte hospitalsbesøg

Kommunerne skal betale op til 25.000 kroner, når 0-2-årige kommer på hospitalet. Alligevel er der store forskelle i antallet akutte henvendelser mellem de enkelte kommuner. Se tallene her,
Der er ti forhold, som afgør sandsynligheden for, at et 0-2 årigt barn ofte ender akut på sygehuset eller hos vagtlægen.

Her er de ti forhold, som afgør, om 0-2-årige ofte ender på hospitalet

Ti faktorer er afgørende for, hvor sandsynligt det er, at de yngste børn har mange akutte kontakter til sundhedsvæsenet.
Hvis en elev har 15 procents ulovligt fravær i løbet af et kvartal, har kommunerne siden august haft mulighed for at trække dig i børnepenge. Det har kun to kommuner gjort. (Arkivfoto)

Kun to kommuner er begyndt at trække børnepenge for børns fravær

Næstved og Aarhus er de første kommuner til at trække forældre i børnepenge på grund af fravær i skolen.
Langt fra alle underretninger om børn og unge er akutte. Alligevel skal de behandles på samme vilkår og inden for 24 timer. Og derfor presser de mange underretninger flere af kommunerne. (Arkivfoto)

Bunken af underretninger vokser

Siden 2015 har kommunerne modtaget 11.000 flere underretninger. Udviklingen kan få konsekvenser for de børn, der har akut brug for hjælp.
Minimumsnormeringer var et ultimativt krav fra SF's formand Pia Olsen Dyhr, men det endte med at blive udskudt til 2025.

Minimumsnormeringer udskudt til 2025

SF's stort anlagte minimumsnormering er udskudt til 2025. Kommunerne får fem år til at indfase dem.

Sådan bliver de enkelte kommuner ramt af minimumsnormering

Kommuner kompenseres gennemsnitligt, og det betyder, at nogle taber og andre vinder på minimumsnormering. Se tallene her.
Partierne bag finansloven fremhævede i aftes det ekstra antal ansatte i landets daginstitutioner - men reelt svar det i 2020 til cirka to minutters ekstra voksen tid pr. barn.

Finansloven giver to minutters ekstra pædagogtid pr. barn

Partierne bag finansloven har bevilget penge til 1.500-1.600 ekstra ansatte i daginstitutionerne. Men det giver kun to minutter ekstra til hvert barn. Se regnestykket her.