KL's cheføkonom i midten af billedet advarer om, at erviceudgifterne typisk stiger i budgetprocessen, og at derfor ikke plads til store udvidelser i forhold til de foreløbige budgetter.

KL advarer: Serviceramme giver ikke plads til ekstra budgetudvidelser

Landets byråd må ikke tro, at der er plads til store udvidelser i forhold til de første budgetudkast. Den milliard, som er tilbage af servicerammen, kan ifølge KL's cheføkonom hurtigt forsvinde.
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Kommuner med høj likviditet vil have særstøtte

11 kommuner søger støtte som 'særligt vanskeligt stillede', selv om de har en likviditet, der er bedre end landsgennemsnittet. Også kommuner med lav skatteprocent har søgt støtte. Ansøgninger udviser kreativ brug af mørke farver.

Se alle ansøgere til paragraf 16-puljen og deres begrundelser her

62 kommuner har søgt om langt over 1 milliard kroner fra puljen for særligt vanskeligt stillede kommuner. Se listen her sammen med kommunernes begrundelser.

Seks partier enige om budgetaftale for Københavns Kommune

I budgetaftalen indgået af seks partier er der sat penge af til børne- og socialområdet samt grøn omstilling.

19 kommuner har søgt hovedstadspulje – se begrundelserne her

19 ud af de 34 hovedstadskommuner har søgt puljen for særligt vanskeligt stillede kommuner. Se kommunernes begrundelser her.

Ni kommuner vil sætte skatten op

Regeringens ambition om at holde de samlede kommunale skatter i ro ser ud til ikke at blive opfyldt. Kommunerne har samlet set tænkt sig at hæve skatterne med næsten en halv milliard kroner - stik imod kommuneaftalens intention.
Thomas Gyldal Petersen fra Herlev beskylder partifælle og borgmesterkollega for at ville skabe "sociale dødsfælder" på grund af et forslag om at afskaffe den særlige kommunale hovedstadsudligning.

Socialdemokratisk Facebook-strid varsler splid i S om kommunal udligning

Voldsomt opgør mellem socialdemokratiske borgmestre viser, at reformen af den kommunale udligning kan skabe dyb splid i Socialdemokratiet. Læs de vigtigste dele af debatten mellem markante S-borgmestre her.
Kommunerne forventer ifølge deres første indmelding til KL at bruge de ekstra penge, som de har fået til service.

Kommunerne planlægger ikke at bruge alle 1,7 mia. ekstra fra regeringen på mere velfærd

Selvom kommunerne har fået 1,7 milliarder kroner mere til velfærd næste år, så planlægger de ifølge de første indberetninger til KL kun at bruge cirka 640 millioner kroner. Til gengæld vil de bruge 1,4 milliard ekstra på anlæg.
Bornholms borgmester Winni Grossbøl er en af ialt 17 socialdemokratiske borgmestre, som forventer at skære på den kommunale service i 2020.

28 kommuner planlægger at skære på velfærden i 2020

Borgerne i næsten hver tredje kommune kan i 2020 forvente et direkte fald i servicen. Det viser kommunernes indberetninger til KL af deres forventede budgetter for næste år. Mere end hver tredje socialdemokratiske borgmester planlægger besparelser.
Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune.

Kommune får 100 millioner kroner – men vil ikke dele med hårdt ramte skoler

Norddjurs Kommune får 100 millioner kroner af staten, og de falder på et tørt sted. Men pengene skal ikke bruges på borgerne – de skal bruges til at afdrage på kommunens gæld.

Valgløfte om minimumsnormeringer kan kun nås med ufaglærte

Det kræver fordobling af studerende, hvis regeringen vil indfri løfte om normeringer via nyuddannede pædagoger.
København og 21 andre hovedstadskommuner betaler samlet 13,6 milliarder i udligning til provinskommunerne.

Hovedstadens udligning til provinsen falder i 2020 for første gang siden 2007

For første gang siden 2007 falder hovedstadskommunernes betaling af udligning til provinsen. Selv om det kun er et fald på cirka 200 millioner kroner, så kalder borgmester udviklingen for historisk. Se tallene for alle hovedstadskommunerne for 2019 og 2020 her.