Udkantskommuner vil blive hårdt ramt, når finanseringstilskud forsvinder

Politikernes udfordringer i de kommende forhandlinger med en udligningsreform tydeliggøres af et kort over de kommuner, som vil få røde tal på bundlinjen, hvis man gør alvor af at fjerne de særlige finanseringstilskud og kompensationsordninger. Se tallene for alle kommuner her. 

Bedre Balance: Borgerne i hovestaden har større rådighedbeløb end i provinsen

Familier i provinsen har et gennemsnitligt lavere rådighedsbeløb end familier i hovedstaden, hvis man både tager højde skat, husleje og forskelle i indkomsterne. Provinskommunerne i BedreBalance mener, at tal fra Danmarks Statistik dementerer hovedstadskommunernes argument om, at provinsfamilier har flere penge til rådighed.

Mediekommentar: DR-artikel viser, at udligning er for kompliceret til demokratisk debat

Den kommunale udligning er dagens tophistorie på dr.dk, men artiklen viser, at emnet er så kompliceret, at politikerne kan slippe afsted med populære standpunkter om ens kernvelfærd i alle kommuner uden at svare på de afledte effekter, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne mediekommentar.

Tre kommuner har forladt hovedstadens udligningsorganisation

Kort før Folketinget i oktober ventes at genåbne forhandlingerne om en udligningsreform slår hovedstadskommunernes fælles front alvorlige revner. To kommuner har forladt samarbejdet, en har sat sig medlemsskab på stand by, og intern mail afslører, at Rudersdals indflydelsesrige borgmester Jens Ive kræver ændringer i hovedstadsudligningen, så blandt Gladsaxe, København og Ballerup får mindre udligning.

Venstre melder klart ud om udligning: København skal betale til fattige kommuner

Venstre gør nu definitivt op med VLAK-regeringens holdning til kommunal udligning. Nu vil partiet øge udligningen, så kommunerne får bedre mulighede ror at tilbyde sine borgere det samme skatte- og serviceniveau.

Professor: Pensionsforskelle skaber yderligere pres for mere udligning

Tendensen med større forskelle i de ældres pensionsformuer og en skæv fordeling af pensionisterne mellem kommunerne vil skabe et pres for øget udligning, forudser professor. Læs her, hvorfor kommuner med flere og fattigere ældre vil kræve flere penge fra kommuner med færre og rigere pensionister.

Bedre Balance: Hovedstadskommuner har glemt Metroen i opgørelse til Folketinget

De 34 hovestadskommuner har udeladt statens investering på foreløbigt 12,2 milliarder i Metro Cityringen i en henvendelse til medlemmer af Folketinget om kommunal udligning. Samtidig tæller Køgebugtmotorvejen og Ringstedbanen ikke med i hovedstaden. 

Yderkommuner kræver udligningskommission

Borgmestrene fra 31 yderkommuner opfordrer Folketinget til at nedsætte udligningskommission, som uden indblanding af politikere og embedsmænd skal udarbejde et helt nyt udligningssystem. Det skal sikre kommunerne "nogenlunde lige muligheder for at tilbyde borgerne velfærd ved et nogenlunde lige beskatningsniveau".

Forhandlinger om udligningsreform allerede i oktober

Alt er lagt til rette, så forhandlinger om en reform af det kommunale udligningssystem kan gå igang i oktober. Embedsmændene er angiveligt i fuld gang med at forbedre omfattende oplæg, så den kommende minister efter regeringsdannelse hurtigt kan sætte gang i det afsluttende arbejde.

Provinsen ønsker hurtige forhandlinger – hovedstaden frygter hastværk

Der er primært opbakning fra provinskommunerne til forhandlinger om en reform af den kommunale udligning allerede i efteråret, mens hovedstadskommunerne frygter, at hurtige forhandlinger kommer til at hvile på et for løst grundlag.

Analyse: Mængden af fejl i udligningssystem hober sig op

Se listen over akutte problemer i den kommunale udligning. Listen er vokset markant siden de fejlslagne forhandlinger om en reform af systemet i foråret 2018, og der er nu bred enighed om, at forhandlingerne skal igang i efteråret - og presset for en stor reform vokser.

Nyt udligningskaos: 9. november kl. 08.00 vil effekten af CPR-fejlene for 2020 stå klart

Allerede i starten af november - knapt to måneder før den første rate af kommunale tilskud og udligning for 2020 udbetales - vil det stå klart, hvor meget en række kommuner taber, som en direkte følge af, at de i modsætning til andre har fulgt CPR-loven og registeret det korrekte folketal.