Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune.

Kommune får 100 millioner kroner – men vil ikke dele med hårdt ramte skoler

Norddjurs Kommune får 100 millioner kroner af staten, og de falder på et tørt sted. Men pengene skal ikke bruges på borgerne – de skal bruges til at afdrage på kommunens gæld.
København og 21 andre hovedstadskommuner betaler samlet 13,6 milliarder i udligning til provinskommunerne.

Hovedstadens udligning til provinsen falder i 2020 for første gang siden 2007

For første gang siden 2007 falder hovedstadskommunernes betaling af udligning til provinsen. Selv om det kun er et fald på cirka 200 millioner kroner, så kalder borgmester udviklingen for historisk. Se tallene for alle hovedstadskommunerne for 2019 og 2020 her.

Borgere i Gentofte betaler 43.699 kroner i udligning – i Lolland får de 22.949

Der er næsten 66.000 kroner i forskel på effekten for den enkelte borger i Gentofte og Lolland. Se effekten af udligningen for borgerne i alle landets kommuner her.

Se, hvor meget hver enkelt kommunens gevinst eller bidrag til udligningen ændrer sig i 2020

Mange provinskommuner oplever en faldende gevinst på eller større betalinger til den kommunale udligning i 2020, mens en del hovedstadskommuner oplever det modsatte. Se tallene for udviklingen i alle kommuners nettoeffekt af udligningen her.
Kommunerne har budgettet med at bruge færre penge til hver ældre over 85 år i 2019, og det betyder at kommunerne typisk får 6.000 kroner mindre i tilskud til hver 85+ årig i 2020.

Færre penge til ældre over 85 år – men flere til børn og unge

Satserne for de forskellige aldersgrupper er ændret i den kommunale udligning, og det betyder blandt andet færre penge til ældre over 85 år, men flere penge til børn og unge. De nye satser afspejler, at kommunerne har budgetteret med faldende udgifter til ældre.
Borgmester Erik Buhl (V) i Varde har normalt god grund til at glæde sig over sin kommunes fremgang. Men nu koster det kommunen 19 millioner kroner, at beskatningsgrundlaget pr. indbygger i 2020 er 321 kroner for højt.

Fem kommuner ryger ud af attraktive udligningspuljer – otte kommer ind

Otte kommuner vinder tocifrede millionbeløb på, at de lige præcis opfylder et krav for at få adgang til en række puljer. Varde taber 19 millioner, fordi kommunens udskrivningsgrundlag er 321 kroner for højt. Læs de om omdiskuterede "tænd-sluk" kriterier her.

Så meget ændrer de enkelte kommuners udligning og tilskud sig

Hvis man alene ser på de traditionelle tilskuds- og udligningsposter, så er der stor forskel på effekten for de enkelte kommuner. Se tallene for alle kommuner her.

Nu har jyske udkantskommuner størst vækst i beskatningsgrundlaget

Snakken om, at hovedstaden har den højeste vækst i beskatningsgrundlaget, holder ikke længere. I 2020 tegner det til, at mange jyske udkantskommuner får den højeste vækst. Se tallene for alle kommuner her.

Her er de største vindere og tabere i årets fordeling af udligning og tilskud

Der er både markante vindere og tabere, hvis man ser på, hvor meget de enkelte kommuner fik i udligning og en bred vifte af statstilskud pr. indbygger i 2019 sammenlignet med 2020. Se de største vindere og tabere her.

Kammeradvokaten afviser kerneargument i sag om udligning: Folketinget godkendte omstridt regel i 199...

Kammeradvokaten skyder centralt argument i retssag om udligning ned. Papirer fra 1995 viser, at Folketinget behandlede og godkendte, at personer uden oplyst uddannelse skulle tælle med i to omstridte kriterier i den kommunale udligning.
Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen, må ved retssagen om kommunal udligning ikke få indsigt i de interne arbejdspapirer fra Finansieringsudvalget under Social- og Indenrigsministeriet. (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)

Ministerium vil hemmeligholde KL og Danske Regioners udtalelser i udlignings-udvalg

Kammeradvokaten afviser på Social- og Indenrigsministeriets vegne at udlevere en række dokumenter om kommunal udligning fra blandt andet det særlige Finansieringsudvalg. Hovedargumentet er, at offentligheden ikke må få indblik i, hvad KL og Danske regioner har sagt i udvalget.

Mange yderkommuner bliver hårdt ramt af senere pensionsalder

14 yderkommuner taber mere end 100 kroner om året pr. indbygger på grund af refusionsreformen og stigende udgifter til førtidspension i kølvandet på den stigende pensionsalder. Se tallene for alle kommuner her.